Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΟΤΑΝ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΝΕΙ «ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ» ΤΟΤΕ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ



Γράφει ο Κώστας Λάμπος
prodial21@gmail.com



Τα τελευταία χρόνια όλο και πιό συχνά ακούμε και διαβάζουμε δηλώσεις από διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς μεγαλοπαράγοντες, όπως λ.χ ο πλανητάρχης Μπαράκ Ομπάμα, ο πολύς George Soros, o σκληρός Wolfgang Schäuble, ο ευγενής Πρόεδρος της λεγόμενης Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και πολλοί άλλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική, με τις οποίες επιχειρείται ένα είδος κριτικής σε πλευρές και συμπεριφορές του καπιταλιστικού συστήματος, από τις οποίες αν τάχα απαλλαγεί θα γίνει καλύτερο, θα γίνει τάχα «καπιταλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο». Είναι προφανές πως αυτό οφείλεται στη ραγδαία κατάρρευση του μύθου του νεοφιλελευθερισμού και στην οριστική χρεοκοπία του καπιταλισμού και συνεπώς πρόκειται για μιά συνειδητή απόπειρα για την εξαπάτηση του προβληματιζόμενου κόσμου της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού και στην ουσία πρόκειται για μιά υποκριτική αυτοκριτική του καπιταλισμού η οποία μπορεί να φτάνει μέχρι και το φραστικό αυτομαστίγωμά του. Χαρακτηριστική περίπτωση εκφορέα αυτής της υποκριτικής αυτοκριτικής του καπιταλισμού αποτελεί ο, σύμφωνα με τον τύπο της Γαλλίας, μικρός και ταπεινός εισπράκτορας πολιτικού χρήματος, αλλά μέγας διώκτης των Ρομά και των εργαζόμενων της πατρίδας του:

«Ο χρηματιστικός καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δίνει προτεραιότητα στον κερδοσκόπο έναντι του επιχειρηματία, στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο έναντι του παραγωγικού κεφάλαιου, στο κυκλοφορούν κεφάλαιο έναντι του κεφαλαίου ως επένδυση, στο βραχυπρόθεσμο έναντι του μακροπρόθεσμου, στους δείκτες του πλούτου έναντι του αληθινού πλούτου, με τους δείκτες να μετρούν περισσότερο από τον ίδιο τον πλούτο. Ο καθαρός χρηματιστικός καπιταλισμός είναι ένα σύστημα ανευθυνότητας και θα χρησιμοποιήσω μια ισχυρή φράση: είναι ένα σύστημα όπου η ανήθικη λογική της αγοράς δικαιολογεί τα πάντα. Είναι ένα σύστημα όπου το χρήμα πάει στο χρήμα, όπου η εργασία βλάπτεται, όπου η παραγωγή βλάπτεται, όπου η επιχειρηματικότητα βλάπτεται»[1].
«Τάδε έφη» ο Μεσιέ Νικολά Σαρκοζί, στο Παρίσι τον Ιανουάριου 2009, ενώπιον της Άγγελας Μέρκελ, του Τόνυ Μπλερ, εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και πλήθους άλλων «επιφανών» εκπροσώπων διεθνών Οργανισμών, της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου.
Εσείς αγαπητοί αναγνώστες μη βιαστείτε να πιστώσετε στον Σαρκοζί αυτοκριτική και στροφή προς αριστερές θέσεις, ή να τον χρεώσετε στους υποκριτές και τους τσαρλατάνους, γιατί αν διαβάσετε προσεχτικά αυτές τις αράδες θα διαπιστώσετε μια ομοιότητα με τις «βαθυστόχαστες» εθνικοσοσιαλιστικές θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ, τις οποίες, όπως είναι γνωστό η ανθρωπότητα τις πλήρωσε με πενήντα εκατομμύρια νεκρούς και τεράστιες καταστροφές.
Κι’ όμως όλοι μας γνωρίζουμε πως ο Σαρκοζί και το απανταχού ανά την υφήλιο σινάφι των επαγγελματιών πολιτικών δεν είναι παρά οι αχυράνθρωποι του μεγάλου κεφαλαίου που δημιουργεί και καθοδηγεί τη σημερινή παγκόσμια κρίση και που αυτοί, ως ιεροφάντες της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, έχουν αναλάβει να μας πείσουν πως ο καπιταλισμός δεν είναι ένας, αλλά περισσότεροι, κάποιοι από τους οποίους είναι καλοί και κάποιοι άλλοι, όπως λ. χ. ο χρηματιστικός είναι κακοί και συνεπώς δεν φταίει ο καπιταλισμός γενικά, αλλά, μια μερίδα του, μια «ιδιοτροπία» του, ενάντια στην οποία ο Σαρκοζί και η συμμορία του κηρύσσουν νέα σταυροφορία και καλούν τους εργαζόμενους να δεχτούν την «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», την μείωση των μισθών και των συντάξεων, τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου τους για τη μεταφορά του δημόσιου πλούτου, (μέσω της τιμολογιακής και της φορολογικής πολιτικής και μέσω της πολιτικής των «ενισχύσεων της ρευστότητας των τραπεζών») προς το χρηματιστικό-τραπεζικό-εμπορικό κεφάλαιο, τον περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και του δημόσιου τομέα της οικονομίας, τη διόγκωση του αυταρχικού καπιταλιστικού κράτους, τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας τους και την επικυριαρχία του αμερικανοελεγχόμενου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με απώτερο στόχο τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της καθυπόταξης όλων των χωρών και των Λαών που αντιστέκονται στη βίαιη και βάρβαρη ανασυγκρότηση του καπιταλισμού και στη Νέα Παγκόσμια Φασιστική Τάξη Πραγμάτων στα μέτρα της Pax Americana και αγωνίζονται για την πλήρη και οριστική ανατροπή του καταστροφικού και απάνθρωπου καπιταλισμού σε κάθε πιθανή και απίθανη εκδοχή του, για ένα καλύτερο κόσμο, για ένα κόσμο της δημιουργίας, της ειρήνης, της Άμεσης Δημοκρατίας και του Ανθρωπισμού[2].
Ιδιαίτερα εμείς οι Έλληνες είμαστε θεατές και δυστυχώς ακόμα παθητικοί θεατές μιάς πολιτικής που ξεθεμελιώνει το κράτος πρόνοιας, κατακερματίζει τον κοινωνικό ιστό, καταστρέφει αντί να αναδιατάσσει αναπτυξιακά τις όποιες δομές και υποδομές της ελληνικής οικονομίας, ξεπουλάει τον εθνικό πλούτο και τη δημόσια περιουσία, απογυμνώνει και έτσι αποδυναμώνει τη χώρα από τα διεθνή ερείσματα και δικαιώματά της και τελικά τη μεταβάλλει σε αμερικανικό δούρειο ίππο στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου με βέβαιο αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της Ελλάδας και τη νέα τραγωδία του Ελληνισμού.
Σ’ αυτές τις συνθήκες οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού δεν έχουν άλλη επιλογή από το να επεξεργαστούν ΑΜΕΣΑ ένα Σχέδιο Σωτηρίας της Ελλάδας και του Ελληνισμούμε το οποίο θα ανατάξουν την Εθνική και Κοινωνική, Απελευθερωτική Αυτοπεποίθηση και Συνείδηση των Ελλήνων στο βαθμό που θα τους επιτρέψει να αναδειχτούν στη Νέα Αμεσοδημοκρατική Κοινωνική Ηγεσία [3] της χώρας και να αναλάβουν σε μια γνήσια αντικαπιταλιστική προοπτική την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας και συμμαχώντας με τις αντίστοιχες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής να χτίσουν νέες συμμαχίες για μια προοδευτική Ευρωπαϊκή Ένωση και για ένα καλύτερο κόσμο χωρίς ιμπεριαλισμούς και Ηγεμονίες.
Περιθώρια για νεοφιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και τριτοτεταρτοδιεθνιστικές αυταπάτες δεν υπάρχουν πιά. Ο καταστροφικός και απάνθρωπος καπιταλισμός, από τη στιγμή που αδυνατεί να τροφοδοτήσει την πρόοδο προς την ευημερία, την Άμεση Δημοκρατία και την ειρήνη της ανθρωπότητας έχει ιστορικά χρεοκοπήσει και γι’ αυτό η δρώσα ανθρωπότητα πρέπει άμεσα να τον αποσύρει από την ιστορία, γιατί Αύριο θα είναι αργά, γιατί Αύριο θα υποστούμε όλοι τη νέα φασιστική παγκοσμιοποίηση και την απόλυτη καπιταλιστική βαρβαρότητα.



[1]  Αναφέρται στο: Καζάκης Δημήτρης, Ο Έλληνας εργαζόμενος μετατρέπεται σε…Κινέζο, στην εφημερίδα ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, 26.08.2010, σελ.48-49.
[2]  Βλέπε σχετικά στο: Κώστας Λάμπος, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΙΗΣΗ. Οικονομία του Φόβου και της Παρακμής, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ, ΑΘΗΝΑ 2009.
[3] Λάμπος Κώστας, Ιστορικές διαστάσεις της ‘Κοινωνικής Ηγεσίας’ (Μια θεωρητική προσέγγιση) στο MONTHLY REVIEW, τεύχος 33, Σεπτέμβρης 2007.







12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΥΜΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

στο: http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/08/blog-post_4407.html


"Πολύ καλό άρθρο του Κώστα Λάμπρου, αν και αυτά το ΡΕΣΑΛΤΟ τα έχει αναλύσει κατά κόρον…
Τρεις παρατηρήσεις μόνο:
α). Χρησιμοποιεί παραπλανητικά το ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ: «τριτοτεταρτοδιεθνιστικές αυταπάτες δεν υπάρχουν πιά.»
Ούτε η Τρίτη Διεθνής της εποχής Λένιν, ούτε η 4η Διεθνής εποχής Τρότσκι είχαν ΠΟΤΕ τέτοιες ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ. Το να ταυτίζεις τα ιδρυτικά Συνέδρια της Τρίτης Διεθνούς, καθώς και τις απόψεις του Τρότσκι με τις ΣΤΑΛΙΝΙΚΕΣ αναθεωρήσεις, αυτό είναι ΔΟΛΙΑ παραποίηση…
β). Ο φασισμός ήδη επελαύνει με τη νέα πλανητική μορφή της Νέας Τάξης. Το "ξανάρχεται" σηματοδοτεί ότι έρχεται το παλιό πρόσωπο του φασισμού, αυτό των "εθνικών ιμπεριαλισμών"...
γ). Επουσιώδης παρατήρηση: Καλό είναι να δουλεύεται λίγο η «γλώσσα» και να ξεφεύγει από τα καλούπια των παλαιοκομμουνιστικών σεντονιών. Όταν ψάχνεις με το φανάρι για την τελεία, ή όταν υπάρχουν παράγραφοι 25 αράδων χωρίς τελεία, το κείμενο χάνει σε ζωντάνια και ΣΑΦΗΝΕΙΑ…
Αυτό είναι σταλινικό κατάλοιπο…"

Αναρτήθηκε από ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ στις 11:58 π.μ.
Ετικέτες ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ-ΦΑΣΙΣΜΟΣ-ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΖΕΙΡΩΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Καλησπέρα,

Δεν σε γνωρίζω καί, απ'ότι αντιλαμβάνομαι, δεν με γνωρίζεις ούτε εσύ.
Το κείμενό σου είναι ένα από τα πολλά πού στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα και υποδεικνύουν (ενίοτε παρακινούν πρός) ιδεαλιστικές λύσεις, όπως ο Μάρξ πρίν κοντά έναν αιώνα καλούσε το λαό να στηρίξη τον κομμουνισμό, σαν εναλλακτική λύση της μοναρχίας-φεουδαρχίας...
Καί, φυσικά, η Εθνική και Κοινωνική, Απελευθερωτική Αυτοπεποίθηση και Συνείδηση (πού μνημονεύεις) των τότε ελαχιστοδίαιτων κολλήγων μετριότανε με λίγες μονάδες υλικών αγαθών (ψωμί-τυρί -εληές) και κάποια θεάματα (κάποιος γάμος, κάποιο πανηγύρι...κλπ)
Καταλυτικές εθνικές συνειδησιακές μεταλλαγές δεν υπήρχαν άλλες από μιάν επανάσταση, έναν πόλεμο, μιά σκλαβιά/υποταγή.
Η δίψα της εκδικητικής παλινόρθωσης και η ανθρώπινη απληστία πρός το καινούργιο έβρισκαν ικανοποίηση στά τότε απλοϊκά …των νέων χειρότερων στην απανθρωπιά τυρράνων.
Απλά πράγματα...ο εχθρός ήτανε εχθρός [φανερός] και μαζί σου ξεσηκώνονταν όλοι γιά να τον πολεμήσουν.... Ένας έφτανε (τότε) να ξεσηκώση χίλιους. Σήμερα χίλιοι σαν ελόγου σουδεν φτάνουν να ξεσηκώσουν έναν. Καί ξέρεις το γιατί ;
Διότι η η Εθνική και Κοινωνική, Απελευθερωτική Αυτοπεποίθηση και Συνείδηση αμβλύνθηκε τόσο πολύ από τον υπερκαταναλωτισμό, την υπερευμάρεια, τον υπερωχαδερφισμό,τον βομβαρδισμό σκουπίδο-υπερπληροφόρησης και συνάμα παραπληροφόρησης στα καίρια -καυτά εθνικά θέματα, πού ο σημερινός Έλληνας κατάντησε ένας άβουλος κι' ανίκανος μαζάνθρωπος.
Τόσο άβουλος κι' ανίκανος πού δεν τολμάει να πή όχι στις παρωδίες εκλογών - ούτε ένα λευκό να ρίξη γιά να κόψη το δρόμο στούς 300 (όλο τούς ίδιους και τούς ίδιους) λωποδύτες και λαμόγια πού τον έφτασαν στο χείλος τού γκρεμού.
Τόσο ωχαδερφιστής (και υποκριτής συνάμα) πού σπεύδει να υπογράψη τα petition [γιά να εφησυχάση και να εφησυχασθή] αλλά δεν είναι σε θέση να κόψη ούτε μία από τις υπερκαταναλωτικές του συνήθειες ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΏΝ δεν είναι σε θέση να σαμποτάρη - να απόσχη από την κατανάλωσή του ΟΥΤΕ ΕΝΑ ακούς, άνθρωπε ;
Ένας στούς δύο [υποθέτω] τουλάχιστον διαθέτει υπολογιστή.
Είδες κανέναν της προκοπής να ξεπηδάη μέσα από το διαδίκτυο με χαρίσματα ηγέτη ;
Άλλο από κάτι χιλιάδες υποψήφιους αρχηγίσκους, φιλόδοξα ανθρωπομόρια, δοσίλογα υποκείμενα της προβοκάτσιας τού αντεθνικισμού και της πολυπολιτισμικότητας ;
Ποιός λοιπόν θα επεξεργασθή ΑΜΕΣΑ ένα Σχέδιο Σωτηρίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού (πού αναφέρεις ;)
Καί, το σπουδαιότερο....
Υποτεθείστω ότι κάποιος, κάποιοι, κάτι επεξεργάστηκαν....ΠΟΙΟΣ/ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΟ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ, άνθρωπε ;
Με τι μέσα ; Μέ ποιό θάρρος ; Ποιά πρωτοβουλία ; Ποιάν εθνική αυταπάρνηση ;
Ο Σαρκόζυ (Ουγγρογάλλος 2ης γενηάς) πού ανέφερες, πρίν 4 μήνες πήγε να ανακινήση (ο μαλάκας) θέμα national identity (εθνικής ταυτότητας) των Γάλλων και παρά λίγο να τον φάνε λάχανο οι μουσουλμάνοι και οι μαύροι της χώρας του...χά,χά,χά ...
Ποιός θα συσπειρώση τούς Έλληνες σε Έλληνες ελληνικής συνείδησης ;
Ο τελευταίος πού το έκανε ήτανε πρίν 2.450 χρόνια, Άλέξανδρος ονόματι Μέγας...
Καί, πίστεψέ με, το τρίξιμο από τα κόκκαλά του φτάνει μέχρι τη μακρυνή Μαδαγασκάρη πού ζώ.
Γιά λίγο ακόμα, όμως...ως τη φαρμακερή μέρα πού ο τάφος του θα περιέλθη στην κατοχή των σκοπιανών και τού Σόρος......και ο τριγμός των οστών τού Μεγάλου θα σιγήση από τα εκατομμύρια τόννους τσιμέντου πού θα τού ρίξουν, ξαναγράφοντας την ιστορία όπως γουστάρουν οι συμμορίες των εβραιοαμερικάνων.
Προτίμησα να εκμετταλευθώ την περίπτωση γιά να μιλήσω κάπως έξω από τα δόντια, όχι μόνον σε σένα, πού θεωρώ καλόπιστο, αλλά και σε πολλά παιδιά τού ευρετηρίου μου επαφών μου, πού είχα καιρό να στείλω κάτι. Ίσως κάποιος έχει κάτι να προσθέση...
Ακόμα και δύο στούς εκατό να έρθουν με κάποιο σχόλιο θετικό ή αρνητικό, κάτι κερδίζουμε, δεν νομίζεις ; Δύο τοίς εκατό λιγώτεροι ιδιώτες...Πού ίσως ρίξουν λευκό στις επόμενες εκλογές !!!! Μακάρι να το ακολουθούσαν όλοι
Κι' ακόμα πιό μακάρι...νά έβγαινε....να ξεπήδαγεκι' ένας άξιος Έλληνας υποψήφιος ηγέτης να τον ψηφίζαμε όλοι !!!
Αυτά, και … Καλό Σαββατοκύριακο
Ζείρων

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

από Parea Parea
προς ZEIRON
κοιν. Κώστας Λάμπος
ημερομηνία 29 Αυγούστου 2010 9:18 π.μ.
θέμα Re: ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ . ΛΕΜΕ ΠΑΡΩΝ. ΝΕΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
εστάλη-από gmail.com
υπεγράφη-από gmail.com

απόκρυψη λεπτομερειών 9:18 π.μ. (Πριν από 5 ώρες)


Η Εθνική και Κοινωνική, Απελευθερωτική Αυτοπεποίθηση και Συνείδηση

ας γίνει ανατρεπτικά ντεντερμινιστική!

‘Όταν εμείς κάνουμε την αυτοκριτική μας ο κόσμος προχωρά ένα κβαντικό άλμα ψηλά

και ο διάλογος οξύνει την αντίληψη σφαιρικά.

Η ουτοπία δεν είναι εφικτή,

είναι αδήριτη αναγκαιότητα σε αυτή την ιστορική μεταιχμιακή καμπή!

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να λυθούν αν μείνουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε. Το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΌ σύστημα είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αντίδραση και προσπάθεια ανατροπής του. Και αυτό γιατί έχει μελετήσει και καταγράψει τις αδυναμίες των ανθρώπων, τις συναισθηματικές τους ανασφάλειες και χειρίζεται την μεγάλη μάζα μέσω του υποσυνειδήτου ποδηγετώντας την, όπως παραδέχεται ο αφανής πρωτεργάτης της μεθόδου

edward bernays

http://www.youtube.com/watch?v=i6hH3roMe4w&feature=player_embedded

Ο Μαρξ και οι μαρξιστές απέτυχαν παρ όλη την τολμηρή προσπάθεια και μεγαλοφυή καταγραφή της ιστορίας, τα λογικά διανοητικά «αέρινα» επιχειρήματα και τις " γήινες " λύσεις και προτάσεις, γιατί δεν έλαβαν υποψιν τους το γεγονός ότι ο άνθρωπος αποτελείται από 70 τοις 100 νερό και άγεται και φέρεται από τα όποια συναισθήματα του.

Πράγμα που ο χριστιανισμός, υποκινούμενος και καθοδηγούμενος από τον Εβραϊσμό αξιοποίησε επαρκώς και διατηρήθηκε περισσότερο συνεργαζόμενος με τα εκάστοτε συστήματα εξουσίας να μεταλλάσσεται με χαμαιοντολογική μορφή. " Μιλάει " πάντα στο θυμικό των ανθρώπων και έτσι όλοι ασχολούνται με την αγάπη και θέλουν να γνωρίζουν αν υπάρχει θεός και αδιαφορούν για το αν υπάρχουν οικονομικοί νόμοι που τους εξουσιάζουν και τους κυβερνούν. Η συνεργασία της διαφθαρμένης πολιτικής εξουσίας με την επίσης διεφθαρμένη θρησκευτική είναι πάντα αγαστή και ο ένας βοηθά τον άλλον στην διατήρηση του στάτους κβο των πραγμάτων. Δεν θα ήθελα να μακρηγορήσω περισσότερο στο πολυδιάστατο θέμα του εξαιρετικού συγγραφέα που είχε την πρωτοβουλία να ανοίξει,

καταθέτοντας απλώς ένα εισηγητικό σχόλιο και χαιρετώντας τους καλούς μας φίλους και οξυδερκείς ποιητές της Μαδαγασκάρης.

Κι αν μας πουν ότι είμαστε σχεδόν ρομαντικοί, ότι είμαστε αδιόρθωτοι ιδεαλιστές, ότι σκεφτόμαστε το αδύνατο, εμείς πρέπει χίλιες φορές να απαντήσουμε «ναι, είμαστε» .

Αστραία

http://parea2010.blogspot.com/

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Ζείρωνα,
Δεν με γνωρίζεις και μέχρι να μου στείλεις το σχόλιό σου δεν σε γνώριζα ούτε κι’ εγώ. Στο μεταξύ έμαθα μερικά πράγματα για σένα από το διαδίκτυο. Προφανώς η διεύθυνσή σου ήταν μεταξύ πολλών παραληπτών μαζικών μηνυμάτων που φτάνουν κατά καιρούς σε όλους μας, κι’ έτσι έφτασε και σ’ εσένα το δικό μου κείμενο ως «απάντηση σε όλους» και ευτυχώς γιατί έτσι γνωριστήκαμε μαζί, αλλά και με την «παρέα» στην οποία φαίνεται κοινοποίησες εσύ το κείμενό μου και η οποία έστειλε σ’ εσένα το δικό της σχόλιο κοινοποιώντας το και σ’ εμένα, αποκαλύπτοντας έτσι τις φανταστικές δυνατότητες του διαδικτύου για την προαγωγή του Λόγου και του Διαλόγου, δηλαδή για ένα άλλο καλύτερο κόσμο και πολιτισμό.
Γράφεις πολλά σωστά πράγματα στο σχόλιό σου, αλλά νομίζω από λάθος οπτική γωνία και φυσικά δεν συμφωνώ με την εικόνα που δείχνεις να έχεις για τον εργαζόμενο Ελληνικό Λαό, ο οποίος ζει, δρα και σκέπτεται σε ιστορικά συγκεκριμένες συνθήκες.
Αναμφισβήτητα υπάρχουν προβλήματα νοοτροπίας, παιδείας, πολιτισμού, αλλά και ενημέρωσης και ωχαδερφισμού, όμως αυτά δεν έχουν να κάνουν «με τη φύση του ανθρώπου», αλλά με τη φύση του συστήματος και μάλιστα με τη φύση της πνευματικής, κοινωνικής, οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής ηγεσίας του τόπου, του κάθε τόπου.
Όμως τα πράγματα από καταβολής κόσμου αλλάζουν και θα συνεχίσουν να αλλάζουν. Το ζητούμενο βέβαια είναι να αλλάζουν προς το καλύτερο, πράγμα που δεν μπορεί να το εγγυηθεί πιά ο παρακμασμένος καταστροφικός και απάνθρωπος καπιταλισμός.
Με το Μπλογκ μου, με τα κείμενα που δημοσιεύω και με τα βιβλία μου προσπαθώ να πω τη γνώμη μου για το Σήμερα και για το Αύριο, όπως δεν θα έπρεπε και όπως θα έπρεπε να είναι, αλλά γι’ αυτό θα αποφασίσει ο κόσμος της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού, όταν αποφασίσει. Το γεγονός πως δεν το αποφάσισε ακόμα, γεγονός που σε κάνει να θυμώνεις και να είσαι απαισιόδοξος δεν σημαίνει πως περιμένει κάποιον μεσσία ή κάποιον νέο Μέγα-Αλέξανδρο να τον σώσει, αλλά πως προσπαθεί μέσα σ’ αυτή τη σύγχυση να ξεκαθαρίσει τι πρέπει να κάνει
Και γ’ αυτό χρειάζεται την ψύχραιμη γνώμη και τη γνώση του καθενός μας, γιατί κι’ εμείς δεν είμαστε έξω ή πάνω από αυτόν. Γι’ αυτό νομίζω πως σωστά άνοιξες αυτό το διάλογο με την ελπίδα πως μπορεί έστω δύο να προσχωρήσουν σ’ αυτόν, οπότε θα έχουμε δύο ιδιώτες λιγότερους, οι οποίοι όμως με το διάλογο μπορεί να γίνουν 20, 2000, 2000000, ποιος ξέρει μπορεί κάποια στιγμή και 6 δισεκατομμύρια, οπότε νάτος ο νέος Λαός-Αρχηγός και η Νέα Ελευθερία του Ανθρώπου με τη μορφή της Άμεσης Δημοκρατίας στην προοπτική ενός Νέου Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού.
Και όπως σημειώνουν οι φίλοι της «Παρέας», αυτά δεν είναι ουτοπίες, αλλά η πραγματικότητα του Αύριο.
Να είσαι καλά να δημιουργείς και να ονειρεύεσαι μια καλύτερη Ελλάδα σ’ ένα καλύτερο κόσμο, κάτι που μπορείς, ως ποιητής, ευκολότερα να το κάνεις από μας τους πεζούς θνητούς.
Θα χαρώ να τα ξαναπούμε.
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητέ μου Θύμιο
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία του κειμένου μου στο Μπλογκ: http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2010/08/blog-post_4407.html
Σε ευχαριστώ και για το σχόλιο και για τις παρατηρήσεις που είχες την καλοσύνη να κάνεις πάνω στο κείμενό μου. Απαντώ σε συντομία.
1.Με τον όρο τριτοτεταρτοδιεθνιστικές ψευδαισθήσεις δεν αναφέρομαι στην ιστορία της 3ης και της 4ης Διεθνούς, αλλά στο πρόταγμα, στο μοντέλο σοσιαλισμού που προβάλλουν, το οποίο θεωρώ ξεπερασμένο για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα που κατά τη γνώμη μου θα έχει ουμανιστικό περιεχόμενο.
2. Δεν προκύπτει πουθενά από το κείμενό μου πως μιλώ για εθνικό φασισμό, αντίθετα μιλώ για την Νέα Παγκόσμια Φασιστική Τάξη Πραγμάτων στα μέτρα της Pax Americana. Και
3. Το προσωπικό στυλ γραψίματος του καθενός μας δεν νομίζω πως είναι ιδεολογικό ζήτημα, (παλαιοκομμουνιστικό, ή ακόμα και σταλινικό κατάλοιπο!), αλλά υποκειμενικός τρόπος έκφρασης, ο οποίος μπορεί, κι’ εδώ συμφωνώ μαζί σου, να δημιουργεί πρόβλημα στο βιαστικό αναγνώστη.
Να είσαι καλά και θα χαρώ να τα ξαναπούμε
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Φίλες και Φίλου της Παρέας,
Ευχαριστώ για το σχόλιο-απάντησής σας στο Ζείρωνα που μου κοινοποιήσατε και αντί για σχολιασμό του σχολίου σας ,σας παραπέμπω στο κείμενό μου με θέμα ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΟΥΤΟΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ:
http://infonewhumanism.blogspot.com/2009/12/blog-post_11.html, για να σας πω πως συμφωνώ με τις θέσεις σας και με τη στάση ζωής-αγώνα που έχετε. Είστε στο σωστό δρόμο γιατί ξέρετε που θέλετε να πάτε.
Να είστε καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Στις 29 Αυγούστου 2010 5:23 μ.μ., ο χρήστης Μαύρος Κρίνος Μαύρος Κρίνος έγραψε:

παραμένουμε αμετανόητοι εθνικοσοσιαλιστές.

απλό.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Μαυροι κρίνοι δεν γνωρίζω να υπάρχουν. Υπάρχουν όμως Μαύροι Κύκνοι, οπότε:
Αν ξέρετε ιστορία γενικά καιτην ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού ειδικότερα και παραμένετε εθνικοσοσιαλιστές τότε υπάρχει πρόβλημα που κρύβεται στον όρο "αμετανόητοι" που χρησιμοποιείτε, ο οποίος ετυμολογικά παραπέμπτει σε συνειδητους εγκληματίες που δεν μετανοούν.
Όμως δεν πιστεύω πως έτσι έχουν τα πράγματα με εσάς. Απλά πιστεύω πως δεν ξέρετε τι κάνετε, ή ότι κάνετε το κάνετε με κάποιο αντάλλαγμα που δεν αξίζει να του προσφέρετε την ελευθερία της σκέψης σας και την αξιοπρέπειά σας.
Ξανσκεφθείτε το "Συλογάται καλά όποιος συλλογάται ελεύθερα" και να είστε καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Στις 29 Αυγούστου 2010 5:47 μ.μ., ο χρήστης Μαύρος Κρίνος Μαύρος Κρίνος έγραψε:


δεν μας γνωρίζετε στο ελάχιστο για να μας κρίνετε.

σας απαντήσαμε αναλόγως ακριβώς έτσι διότι γνωρίζα ότι θα λάβουμε μια τέτοιου είδους απάντηση.

και φυσικά κάνετε λάθος.

υπάρχουν μαύροι κρίνοι και μάλιστα είναι πολύ όμορφοι για εσωτερικούς χώρους.

φιλικά σο ΜΚ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητή/έ μου ΜΚ,


είναι αλήθεια πως δεν σας γνωρίζω
κι' αυτό πρέπει να οφείλεται στο γεγονός πως
δεν εμφανίζεστε στο φως της μέρας και κυκλοφορείτε με ψευδώνυμα,
αλλά παρ' όλα αυτά νομίζω πως
συνεννοηθήκαμε και μακάρι να κάνω εγώ και όχι εσείς λάθος,
γιατί εσείς είστε νέοι και αυτός ο μαρτυρικός τόπος χρειάζεται
ξάστερα τα μυαλά σας, πολύ περισσότερο μάλιστα αν είστε και Έλληνες
κληρονόμοι ενός ανοιχτού δημιουργικού πολιτισμού που τον κουτσούρεψαν
φασιστικές, ιμπεριαλιστικές και ηγεμονικές ιδεολογίες και πολιτικές.
Να είστε καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Σχόλιο απο την "Κλασσικοπερίπτωση":

Αγαπητέ κ. Λάμπο σας ευχαριστούμε για την απάντηση στο σχόλιο που μας έστειλε ο φίλος Θύμιος Παπανικολάου, ο οποίος το αναδημοσίευσε μαζί με το κείμενό σας στο δικό του ιστολόγιο (μπορείτε να το δείτε εδώ ).
Ευχαρίστως θα ενημερώσουμε τον Θύμιο για την επιστολή σας μιας και η "Κλασσικοπερίπτωση" δεν είναι υπο την διαχείρισή του

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητοί Φίλοι,
σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία, για την ενημέρωση και τις διευκρινίσεις
και σας εύχομαι επιτυχίες στον καλό αγώνα που κάνετε.
Να είστε καλά
Κώστας Λάμπος