Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

VIDEO Υδρογόνο. Ενεργειακό υπόβαθρο μιας νέας κοινωνίας;



Στην εκπομπή «Οικολογία και Πολιτική» του PROMITHEAS TV ο Γιάννης Σχίζας συζητά με τον συγγραφέα Κώστα Λάμπο («Ποιος φοβάται το υδρογόνο;», εκδόσεις ΝΗΣΙΔΕΣ) για το Ενεργειακό Σύστημα Υδρογόνου, το σύγχρονο ενεργειακό πρόβλημα και την εναλλακτική λύση της υδρογονοενέργειας που προσφέρει στην ανθρωπότητα η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία”.





Η συζήτηση στην Ελλάδα και αλλού περιστρέφεται γύρω από την οικονομία των υδρογονανθράκων και δευτερευόντως γύρω από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ επίσης εστιάζεται στα κυρίως τεχνικά ζητήματα χωρίς να αναζητά ευρύτερες κοινωνικές συναρτήσεις. Και όμως υπάρχουν ιστορικά δείγματα τέτοιων συναρτήσεων: Η οικονομία του άνθρακα διαπλέκεται με την Παγκόσμια ηγεμονία της Αγγλίας, η οικονομία του πετρελαίου με την ηγεμονία των ΗΠΑ. Δεν θα ήταν επομένως άτοπο το να υποθέσουμε ότι η υποτυπώδης ή περιθωριακή σήμερα οικονομία του υδρογόνου – βασισμένη θεωρητικά στο ανεξάντλητο στοιχείο του σύμπαντος – δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες για αλλαγές και ανατροπές, αρχής γενομένης από την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων και των κινητήρων εσωτερικής καύσης με το υδρογόνο και τις κυψέλες καυσίμου υδρογόνου (fuel cells).



Ουσιαστικά πρόκειται για μια συζήτηση που εκκρεμεί, μακριά από τους εφησυχασμούς που προσφέρουν στη χώρα μας τα βεβαιωμένα ή εικαζόμενα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και από τα γεωπολιτικά παιχνίδια που στήνουν στην περιοχή μας οι επίδοξοι ηγεμόνες του κόσμου, με τους κατά τόπους οικονομικούς και πολιτικούς συνεργάτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: