Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το κίνημα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αντικαπιταλιστική του ταυτότητα και να ξεκαθαρίσει τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ 
του Κώστα Λάμπου 
http://www.epithesh.blogspot.com,
 prodial21@gmail.com,

Θέμα: Το κίνημα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αντικαπιταλιστική του ταυτότητα και να ξεκαθαρίσει τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο.

Η Άμεση Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση του εποικοδομήματος και δεν περιορίζεται και φυσικά δεν εξαντλείται στις εκλογές, στη «συμμετοχή», στα «δημοψηφίσματα» και στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.
Η Άμεση Δημοκρατία είναι υπόθεση του κοινωνικού οικοδομήματος που σημαίνει πως οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού, δηλαδή η αμεσοδημοκρατικά θεσμικά συγκροτημένη κοινωνία ελέγχει την παραγωγική βάση, υπαγορεύει τους όρους της οικονομικής δραστηριότητας και ορίζει την κατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου στη βάση των ατομικών και κοινωνικών αναγκών, με τρόπο που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να πλουτίζει, δηλαδή να εξουσιάζει και σε κανέναν να εξουσιάζεται και να πεινάει, γιατί η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  επανακαθορίζει την έννοια του πλούτου στη βάση της πρωταγόρειας αρχής «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άμεση Δημοκρατία στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινωνικοποίηση όλων των μέσων παραγωγής και την εγκαθίδρυση σχέσεων ισοκτησίας και κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης της οικονομίας.
Αυτό σημαίνει πως Άμεση Δημοκρατία και καπιταλισμός είναι έννοιες και συνθήκες ασυμβίβαστες και αυστηρά αλληλοαποκλειόμενες. Σε συνθήκες οικονομικής ανισότητας δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ισονομία και ισοπολιτεία και συνεπώς καμιά πραγματική δημοκρατία. Κατά συνέπεια η σύγκριση, ή ακόμα και η ταύτιση της Άμεσης Δημοκρατίας με το αγριοκαπιταλιστικό και κλεπτοκρατικό «ελβετικό μοντέλο», ή με τις σοσιαλδημοκρατικές ιδεοληψίες περί «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», «σοσιαλισμού της αγοράς», «συμμετοχικής δημοκρατίας», ακόμα και με μοντέλα τριτοτεταρτοδιεθνιστικού κρατισμού είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του Κινήματος ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ.
Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού διστάζει να εκδηλωθεί υπέρ του Κινήματος γιατί αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του και τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο, δηλαδή την πλήρη και απόλυτη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εγκαθίδρυση της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, στην Οικονομία και στην Κοινωνία, στο Οικοδόμημα και στο Εποικοδόμημα.
Όσο καθυστερεί το Κίνημα να ξεκαθαρίσει το χαρακτήρα του και το στρατηγικό του στόχο, τόσο θα φθίνει, θα περιέρχεται σε διαλυτική διαδικασία εσωστρέφειας και τελικά θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, δίνοντας στο απάνθρωπο και καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα την ευκαιρία να ολοκληρώσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε βάρος της κοινωνίας και της ανθρωπότητας συνολικά.
Το Κίνημα της Άμεσης Δημοκρατίας είναι τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ταυτισμένο με την κατίσχυση της αντικαπιταλιστικής ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.
25 Ιουνίου 2011

30 σχόλια:

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αυτή η πρόταση έχει αναρτηθεί και στον ιστοχώρο http://real-democracy.gr/,
στον τομέα FORUM και στο θέμα: Ενημέρωση από τους διαχειριστές του real-democracy, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ο παρακάτω διάλογος και σας μεταφέρω
εδώ όσα μέχρι τώρα έχουν διαμειφθεί για ενημέρωσή σας και φυσικά για τη συμμετοχή σας σ’ αυτό τον διάλογο.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Υποβλήθηκε από ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΡΕΜ... στις Σάβ, 25/06/2011 - 10:14.

Κώστα
Αν και συμφωνώ ως πρός την κεντρική ιδέα της πρότασής σου, θα διαφωνήσω με τον τρόπο που την εκφράζεις.

Κάποτε πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι απευθύνονται σε ένα κόσμο ο οποίος έχει σιχαθεί τις βαρύγδουπες ακαταλαβήστικες εκφράσεις και τα ξύλινα λόγια .

Γιά να καταλάβει κάποιος το κείμενό σου ,κατ'επέκταση και την πρότασή σου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τελειώσει πανεπηστήμιο .

Και όμως ότι υποστηρίζεις είναι προς το κοινό καλό .Είναι προς το συμφέρον του εργάτη ,του φοιτητή ,του άνεργου ,του αγρότη και κάθε καταπιεσμένου αυτής της κοινωνίας.

Το καταλαβαίνει ομως ο καθένας? Μάλλον όχι . Είναι σα να πηγαίνει ο αγράμματος στο γιατρό και να του λέει θα '' τοποθετήσεις το υπόθετο στην έδρα σου'' .Τρέχα γύρευε τι καταλαβαίνει , στην έδρα της επιχείρησης του θείου του, στην έδρα της δασκάλας στο σχολείο ? Πάντως δεν καταλαβαίνει αυτό που πρέπει .

Θα έλεγα λοιπόν να προσπαθεί ο καθένας να εξηγεί με απλά λόγια τι ακριβώς θέλει να πεί .

Όταν το κάνουμε σε διαβεβαιώ οτι και η μαζικότητα του κινήματος θα αυξηθεί ,και η πίστη του σε οτιδήποτε στοχεύει θα είναι ισχυρότερη.

Αν συνεχίσουμε να χανόμαστε στα τσιτάτα και τα ψηφίσματα για μία ακόμη φορά θα απομαζικοποιηθούμε και θα εκπνεύσουμε .

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Σάβ, 25/06/2011 - 11:07.
Αγαπητέ μου Βαγγέλη,
δεν συμμερίζομαι την άποψή σου για τον κόσμο και προφανώς βρίσκω ατυχείς τους χαρακτηρισμούς σου για τον τρόπο που εκφράζομαι και δεν το θεωρώ γόνιμο να επιχειρηματολογήσω περισσότερο τώρα γι' αυτά τα δυό θέματα.

Αλλά και έτσι να είναι, εσύ που καταλαβαίνεις την πρόταση και την κρισιμότητα να ξεκαθαρίσει το Κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ την ταυτότητά του και το βασικό στρατηγικό του στόχο, απλοποίησέ την χωρίς να χαθεί η ουσία και κατάθεσέ την, ως δική σου πρόταση, για συζήτηση και ψήφιση.

Εκτός και αν διαφωνείς, οπότε να προσπαθήσω ο ίδιος να την εκλαϊκεύσω ακόμα περισσότερο, γιατί το ζητούμενο είναι η ουσία των πραγμάτων...

Να είσαι καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από sisachthia στις Σάβ, 25/06/2011 - 11:03.

Στη Σοβιετική Ενωση τα μέσα παραγωγής βρισκόταν στην ιδιοκτησία της εργατικής τάξης (δηλ.του κομμουνιστικού κόμματος)

Το καθεστώς όμως ήταν ολοκληρωτικό και γραφειοκρατικό Ολη η κοινωνία εργαζόταν για τη κατανάλωση της κομματικής γραφειοκρατίας ,που αναδείχθηκε σε τάξη.Σε ότι αφορά τις ελευθερίες τα γκουλαγκ είναι οι καλύτεροι μάρτυρες.

Δεν νομίζω όλοι εμείς που πήραμε τους δρόμους και κατεβήκαμε στις πλατείες να έχουμε στο μυαλό μας ένα τέτοιο μοντέλο κοινωνίας,πολύ χειρότερο από τη κοινοβουλευτική χούντα που βιώνουμε σήμερα.

Υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια να υπονομευθεί το αίτημα για άμεση δημοκρατία με αστεία και παρωχημένα επιχειρήματα .

Ετσι κάποιοι υποστηρίζουν ότι στη Σοβιετική ένωση δεν είχε δημοκρατία αλλά είχε ψωμί.

Εμείς λέμε ότι απαιτούμε και ψωμί και δημοκρατία.Γιατί θα έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα στα δύο;

Αλλοι υποστηρίζουν ότι στόχος της άμεσης δημοκρατίας πρεπει να είναι η ανατροπή του καπιταλισμού,άλλοι η έξοδος από την ΕΕ και το ευρώ,άλλοι η παραμονή στην ΕΕ των λαών,άλλοι πάλι η κατάργηση των συνόρων και η είσοδος όλων των κατοίκων του τρίτου κόσμου στην Ελλάδα και σε άλλες μητροπόλεις του καπιταλισμού και άλλοι η αποανάπτυξη για τη διάσωση του πλανήτη.

Ολοι όμως αυτοί δεν έχουν καταλάβει ότι στην άμεση δημοκρατία οι συνελεύσεις των πολιτών (εκκλησίες του Δήμου) αποφασίζουν για το αν θα ανατρεψουν ή οχι τον καπιταλισμό ,αν θα μείνουμε ή θα φύγουμε από την ΕΕ κ.λ.π.Μπορεί να αποφασίσουν την ανατροπή ,μπορεί και όχι.

Αν κάποιος θέλει σώνει και καλά η αμεση δημοκρατία να είναι καπιταλιστική ή αντικαπιταλιστική τότε είναι εχθρός της άμεσης δημοκρατίας,αφού προσπαθεί με φασιστικό τρόπο να υποκαταστήσει τη βούληση της συνέλευσης των πολιτών.

Αναφορικά με την οικονομική ισότητα αυτή συμβαδίζει με την άμεση δημοικρατία αφού οι εκμεταλευόμενοι ως πλειοψηφία θα επέβάλαν τις απόψεις τους στη μειοψηφία των εκμεταλευτών,με αποτέλεσμα την κατάργηση της ίδιας της εκμετάλευσης.

Γι αυτό και η άμεση δημοκρατία δεν είναι υπόθεση ενός φιλειρηνικού κινήματος αλλά υπόθεση ενός επαναστατικού κινήματος ,όπως αυτό της αρχαίας Αθήνας ,που επέβαλλε στους αριστοκρατες και στους πλούσιους εμπορους-τοκογλύφους της εποχής τις (αμεσοδημοκρατικές) μεταρρυθμίσεις του Σόλωνα και του Κλεισθένη ,που οδήγησαν μεταξύ άλλων και στη σεισάχθεια (διαγραφή χρεών,απαγορευση δανεισμού με ενέχυρο τη προσωπική ελευθερία)

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Σάβ, 25/06/2011 - 11:28.

Αγαπητέ μου Φίλε sisachthia,

προφανώς δεν διάβασες προσεχτικά την πρότασή μου, γιατί δεν θέλω να πιστεύω πως σκόπιμα διαστρεβλώνεις τα λόγια μου, γιατί διαφορετικά δεν θα παρέκαμπτες την έννοια που εκφράζει την πραγματικότητα του τριτοτεταρτοδιεθνιστικού, δηλαδή του "σοβιετικού" μοντέλου.

Επίσης φαίνεται να μην έχεις μελετήσει αρκετά την Αθηναϊκή Δημοκρατία, γιατί διαφορετικά θα κατανοούσες πως μιά από τις βασικές αιτίες που δεν κατάφερε να επιβιώσει και να εξελιχθεί ήταν η οικονομική ανισότητα μεταξύ των λεγόμενων ελεύθερων πολιτών, αλλά και η κοινωνική ανισότητα αφού οι γυναίκες , το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμό, δεν είχαν δικαιώματα και οι δούλοι, το μισό του συνολικού πληθυσμού της Αθήνας επίσης δεν θεωρούνταν πολίτες.

Εγώ δεν αμφισβήτησα το δικαίωμα των συνελεύσεων να αποφασίζουν, απλά κατάθεσα την ιστορική μαρτυρία και τα συμπεράσματα των κοινωνικών επιστημών πως όπου υπάρχει οικονομική ανισότητα, το λέμε καπιταλισμός, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι αφελής ή κάποιο άλλο σκοπό εξυπηρετεί.

Αυτό σαν πολιτικό επιχείρημα και όχι σαν προσωπική αιχμή.
Να είσαι καλά και θα χαρώ να τα ξαναπούμε με μεγαλύτερη ψυχραιμία .

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από gthomakos στις Σάβ, 25/06/2011 - 11:20.
Συμφωνώ με τον στόχο της αποδεσμευσης του ανθρώπου απο τα δεσμά του καπιταλισμού.. Είναι όμως ο απώτερος στόχος. Πρέπει να προχωρήσουμε βήμα βήμα για να φτάσουμε εκεί Και έχουμε μεγάλο και δύσκολο δρόμο. Ελπίζουμε ότι σε κάθε βήμα που θα κάνουμε θα αυξάνεται η συνειδητοποίηση και η παιδεία του κόσμου και μέσω της διαδικασίας αυτής θα καταστεί εφικτό να τεθούν στόχοι που προς το παρον μοιάζουν ουτοπικοί.

Εξάλλου σκέψου ότι αν ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι διστακτικό επειδή αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αντικαπιταλιστικό του χαρακτήρα, ισως ένα άλλο κομμάτι θα γίνει διστακτικό εαν το κίνημα θέσει απο τώρα ως βασικό του στόχο την αποτιναξη του καπιταλισμού, που σημαίνει ξεκινάμε πόλεμο με όλο τον κοσμο.

Υποβλήθηκε από ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΡΕΜ... στις Σάβ, 25/06/2011 - 12:22.

Φίλε Κώστα
Είναι φαίνεται γραμμένο στο DNA μας να παρεξηγούμαστε σε προσωπικό επίπεδο .Σε καμμία περίπτωση δεν έχω πρόβλημα με τον τρόπο έκφρασης του οποιουδήποτε ,πολύ δε περισσότερο με ανθρώπους που αγωνιούν και μάχονται βλεποντας το δάσος και όχι το δένδρο.

Αυτό ακριβώς που θέλω να σου πω είναι ότι ,επιδιώκοντας αρχικά την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή στο κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ ,στόχος θα πρέπει να είναι η βαθιά κατανόηση από όλους όσους καλούνται να συμμετάσχουν ότι ο εχθρός σε αυτή τη μάχη έχει και πρόσωπο και όνομα .

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και μάλιστα εξόχως χρεοκοπημένο.

Αυτός που δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι καπιταλισμός ,ενώ τον νιώθει στο πετσί του καθημερινά ,δεν μπορεί να ακολουθήσει γιατί στο άκουσμα και μόνο του όρου ,σκέφτεται : ρε που πάω να μπλέξω με τα ''κουμμούνια''.

Ξέρεις και ξέρω πολύ καλά πως δεν είναι έτσι .Το σύστημα όμως του έχει κάψει το μυαλό.Εδώ δεν πρέπει να του εξηγήσει κάποιος ότι μεγάλε το ψωμάκι των παιδιών σου στο τρώει ο καπιταλισμός και όχι τα '' κουμμούνια'' .Και στο τρώει με αυτό και αυτόν τον τρόπο?

Ελπίζω ότι καταλαβαίνεις το πνεύμα μου αλλά και την αγωνία μου να γινόμαστε κατανοητοί απο όλο και περισσότερο κόσμο ,ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και αποτελεσματικότητα απο αυτό το κίνημα.

Φιλικά

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΕΡΕΜΕΓΚΛΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από glts8 στις Σάβ, 25/06/2011 - 11:49.

Η άμεση δημοκρατία για να γίνει κατανοητή από τους πολίτες το λεξιλόγιο θα πρέπει να σταματήσει να είναι ξύλινο και να περιέχει έννοιες απλες και λαϊκές .

Το πως θα είναι η κοινωνία, θα το αποφασίσουν οι πολίτες ,να έχουν ομως την δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να αλλάξουν την απόφαση αυτή .

Διάχυση παντού της δημοκρατίας σε όλους τους τομείς , στην εργασία στο σπίτι στα σχολεία στην υγεία .

Το θέμα για μένα δεν είναι αν θα είναι καπιταλισμός, σοσιαλισμός η οτιδήποτε άλλο, άλλα το σύστημα αυτό να το επιλέγουν οι πολίτες και ανά πάσα στιγμή να το αλλάζουν αν το επιθυμούν .

Αυτό που που πρέπει να συζητήσουμε είναι τις πρακτικές εφαρμογές της άμεσης δημοκρατίας και πως θα μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε με όλους τους πολίτες έτσι ώστε να καταλάβουν τι τους προτείνουμε.


Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Σάβ, 25/06/2011 - 12:46.

Κατανοώ τον προβληματισμό σας,
αλλά δεν συμμερίζομαι την άποψη πως καπιταλισμός και ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ μπορούν να συνυπάρξουν και αυτό γιατί η ιδιοκτησία πάνω στα μέσα παραγωγής και όχι μόνο είναι νομικά κατοχυρωμένη, πράγμα που σημαίνει πως τα εργοστάσια και η οικονομία συνολικά δουλεύουν για την παραγωγή κέρδους-πλούτου για τους ιδιοκτήτες τους.

Η αμεσοδημοκρατικά συγκροτημένη κοινωνία αποφασίζει λοιπόν τα εργοστάσια και η οικονομία να δουλεύουν για όλους και όχι για τους λίγους, οπότε αναγκαστικά θα καταργήσει τον νόμο της ατομικής ιδιοκτησίας πάνω στα μέσα παραγωγής. Αν έτσι θα γίνει τότε αυτό σημαίνει κατάργηση του καπιταλισμού, γιατί καπιταλισμός δεν είναι οι μηχανές, τα οικόπεδα, το κτίρια και τα προϊόντα , ούτε ακόμα-ακόμα και τα χρήματα, αλλά το δικαίωμα ιδιοκτησίας που θέλει στην οικονομία να κάνουν κουμάντο οι λίγοι και όχι η κοινωνία.

Αυτή η εξέλιξη με απόφαση της κοινωνικής πλειονότητας προφανώς δεν θα συμβεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου γιατί παντού οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια προβλήματα και τα ίδια συμφέροντα τα οποία προάγονται με τη συνεργασία και την διεθνή αλληλεγγύη, οπότε δεν βλέπω γιατί να κάνουμε πόλεμο με όλο τον κόσμο, όπως υποστηρίζει κάποιος φίλος. Ειρήνη και συνεργασία θα κάνουμε..

Πόλεμο κάνουν συνήθως οι λίγοι ενάντια στους πολλούς για να διατηρήσουν την εξουσία τους πάνω στην οικονομία και στην κοινωνία. Ιστορικά μάλιστα έχει αποδειχθεί πως όταν οι κοινωνίες είναι ενωμένες και αποφασισμένες πράγμα που σημαίνει πως λαός, στρατός και λοιπές κατασταλτικές δυνάμεις θα έχουν εγκαταλείψει το σύστημα και σε μεγάλο μέρος ενωθεί με την υπόλοιπη εργαζόμενη κοινωνία, δεν κάνει κανείς πόλεμο μαζί τους, γιατί απλούστατα δεν θα έχει υποτακτικούς να τον κάνουν.

Γι' αυτό το κίνημα της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ είναι ειρηνικό και δημιουργικό σε αντίθεση με τον καπιταλισμό που είναι απάνθρωπος και καταστροφικός.

Το επιχείρημα πως ο κόσμος δεν καταλαβαίνει από αυτά και γι' αυτό δεν πρέπει , ή είναι νωρίς μιλάμε ανοιχτά για το τι θέλουμε και το τι δεν θέλουμε μου μυρίζει ελιτισμό που κρύβει προθέσεις για ηγετικούς -καθοδηγητικούς ρόλους, και στην καλύτερη περίπτωση άγνοια των νόμων κίνησης των κοινωνιών.

Όσες κοινωνίες αφέθηκαν να οδηγηθούν στα τυφλά βρέθηκαν υπόδουλες. Το κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει φοβίες και ταμπού, αλλά αντίθετα να συζητάει τα πάντα για να μπορέσει η κοινωνία να αυτοοργανωθεί και να αυοτδιευθυνθεί, για να μην βρεθεί και πάλι υπό την εξουσία κάποιας νέας ελίτ και κάποιας νέας εξουσίας.

Μην φοβάστε την ανοιχτή και ανυπόκριτη συζήτηση , γιατί οι πολλοί, ακόμα και αγράμματοι να είναι, διαθέτουν μεγαλύτερη σοφία από όλους τους αστούς σοφούς, επειδή τους καθοδηγεί η σκέψη του γενικού καλού και η απλή λογική.

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Κυρ, 26/06/2011 - 14:38.

Αγαπητέ μου Φίλε ΕΔ,

δεν ξέχασα τίποτε από όσα αναφέρεις,
αλλά εκτιμώ πως η αγανάκτηση και ο θυμός χειραγωγούνται και ξεφουσκώνουν εύκολα, γιατί δεν είναι παρά τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε ένα πανούργο σύστημα, αλλά και γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν τον κόσμο στις πλατείες σαν "όχλο". Και φυσικά αυτός ο "όχλος", όπως τον αποκαλείς ζητάει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και είναι αυτό για το οποίο καλεί όλους τους πολίτες στις πλατείες, γι' αυτό και δεν καταλαβαίνω την επιμονή κάποιων να μην συζητηθεί ακριβώς αυτό που θα μετασχηματίσει την αγανάκτηση και το θυμό σε συνείδηση και αποφασιστικότητα.

Αντίθετα το ξεκαθάρισμα του τι σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ , θα πρόσθετα και το ΠΑΝΤΟΥ, θα μπορούσε να δώσει προοπτική επιτυχίας στο Κίνημα, γιατί μόνο το ξεκαθάρισμα θα καθιστούσε το κίνημα ικανό να αυτοπροσδιορίζεται και να μην καθοδηγείται από δήθεν αντεξουσιαστές.

Αν , άλλωστε όπως λες, " Οι πετυχημενες επαναστασεις ειχαν παντα σαφη και δικαια αιτηματα", γιατί δεν πρέπει και αυτή να έχει ξεκαθαρισμένη ταυτότητα και σαφείς στόχους , ή γιατί το κίνημα της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα πρέπει να κρύβεται πίσω από ασάφειες και μυστικοπάθειες, που στην πορεία θα το φρέναραν και προφανώς θα το οδηγούσαν σε βέβαιη αποτυχία;

Γιά ξανασκεφθείτε και συζητήστε τις απόψεις όλων των συνομιλητών σας και μην τις αντιμετωπίζετε απαξιωτικά σαν να είστε εσείς οΙ αυθεντικοί ερμηνευτές του πνεύματος και της βούλησης του κινήματος, γιατί αυτό σας αδικεί και βλάπτει το κίνημα κοινωνίας, το οποίο σε τελική ανάλυση δεν είναι ιδιοκτησία κανένός.

Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν, εκτός από εκείνους που δεν είχαν συμφέρον από το διάλογο.
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από ad kan στις Σάβ, 25/06/2011 - 14:51.

1)"Η Άμεση Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση του εποικοδομήματος".

2) "Η αμεσοδημοκρατικά θεσμικά συγκροτημένη κοινωνία ελέγχει την παραγωγική βάση, υπαγορεύει τους όρους της οικονομικής δραστηριότητας και ορίζει την κατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου στη βάση των ατομικών και κοινωνικών αναγκών".

3) "Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού διστάζει να εκδηλωθεί υπέρ του Κινήματος γιατί αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του και τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο, δηλαδή την πλήρη και απόλυτη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής".

4) "Όσο καθυστερεί το Κίνημα να ξεκαθαρίσει το χαρακτήρα του και το στρατηγικό του στόχο, τόσο θα φθίνει, θα περιέρχεται σε διαλυτική διαδικασία εσωστρέφειας και τελικά θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο".

1) Και μόνο η αναγωγή του τομέος της εξουσίας στην μαρξιστική κλίμακα του "εποικοδομήματος" αρκεί. Η εξουσία είναι η βάση και όχι το εποικοδόμημα. Εκ της διαχωρισμένης εξουσίας οδηγήθηκαν οι κοινωνίες στην εκμετάλλευση ανθρώπου από τον άνθρωπο. Μέσω της ιδιοκτησίας των κύριων μέσων παραγωγής από εξουσιαστικές μειοψηφίες.

Ο οικονομισμός του Μαρξ ενδύθηκε κατόπιν τον διαλεκτικό υλισμό ως φιλοσοφική βεβαιότητα και οδηγηθήκαμε στα Γκουλάγκ.

2) Είναι προφανές ότι αν το πολιτειακό επιλυθεί προς την κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας, εν συνεχεία αναγκαστικά θα τεθούν και τα ζητήματα της αυτοδιεύθυνσης σε κάθε τομέα ή μη της κοινωνικής-οικονομικής ζωής. Αλλά βεβαίως όχι στην βάση κάποιων "ατομικών και κοινωνικών αναγκών". Είναι απολύτως σίγουρα ότι έτσι θα οδηγηθούμε σε καθεστώτα δικτατορίας επί των αναγκών. (βλ. Οι ριζικές ανάγκες Αγκνες Χέλερ) :"η απώλεια της ελευθερίας είναι μια καταστροφή ανυπολόγιστων διαστάσεων. Ολες οι μεγάλες αφηγήσεις της ελευθερίας μιλούν και για τον ευάλωτο χαρακτήρα της. Η ελευθερία είναι κοπιαστική, συνοδεύεται από βαρύτατες ευθύνες. Δεν υπόσχεται μιαν άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών ούτε την ευτυχία ή την ασφάλεια. Αλλά αξίζει τον κόπο να την υπερασπιζόμαστε. Αξίζει να έχουμε μόνον τα πράγματα που μπορεί να χαθούν. Η ζωή είναι πολύτιμη, επειδή η ζωή μου και η ζωή των προσώπων που αγαπώ υποχρεωτικά θα χαθούν. Η ελευθερία είναι πολύτιμη επειδή μπορεί να την χάσουμε. Αλλά όχι υποχρεωτικά. Πολλά εξαρτώνται από μας " Ύψιστη προσοχή λοιπόν και επιφυλάξεις προς όσους επιδιώκουν να καταρτίσουν έναν χάρτη αναγκών βάσει του οποίου θα κατανέμεται ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος. Τα μαρξιστικά ματογυάλια στραβώνουν και δολοφονούν εν συνεχεία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

3) Αν είναι ποτέ δυνατόν. Το αντίθετο ισχύει. Πλήρης και απόλυτη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής σημαίνει εκφασισμό. ¨Ηδη η αριστερίστικη ηλιθιότητα με τα "αντικαπιταλιστικά" της έχει απομακρύνει πλήθος κοσμου από την πλατεία Συνταγματος. Δραστηριοποιούνται ήδη αριστερίστικες οργανώσεις προερχόμενες από μετασχηματισμούς-αποσύνθεση μαοϊκών κομματιδίων οι οποίες χειραγωγούν πλέον φανερά τις ¨θεματικές ομάδες¨ όπως την "θεματική πολιτικής" αλλά και τις συνελεύσεις δήμων-γειτονιών. Χθες μετέφεραν άτομα στην θεματική πολιτικής για να "περάσουν" μία πρόταση διακήρυξης προς την Λ.Σ. Συντάγματος πράγμα που επέτυχαν. Ήδη συντάσσεται καταγγελία σχετικά προς την Λ.Σ.και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.

4) Στρατηγικός στόχος του κινήματος είναι η πολιτειακή αλλαγή και όχι η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Ο αριστερισμός και οι μαρξιστικές-λενινιστικές ουτοπίες θα διαλύσουν τις πλατείες. Η πολιτειακή αλλαγή είναι το κύριο πρόταγμα και αυτο τίθεται μόνο μέσω δημοψηφίσματος για Συντακτική Λαική Εθνοσυνέλευση ή μη. (Δεν αναφέρομαι βεβαίως στα άτυπα "δημοψηφίσματα" των εθνικοσοσιαλιστικών κύκλων). Εκτός αν θεωρούμε ότι οι ΛΣ αποτελούν μέσο διακυβέρνησης.Αυτό θα συνέφερε τις ψευδοπρωτοπορείες λενινιστικου τύπου, αλλά πρόκειται για μια παρωδία άμεσης δημοκρατίας. Αν ο Ελληνικός λαός ("ο κανένας" δηλαδή ως πλειοψηφικό ρεύμα) πειστεί να προκρίνει θεσμούς άμεσης δημοκρατίας και καταργήσει τους υφιστάμενους θεσμούς αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, τότε μέσω αυτών των θεσμών (και όχι μέσω πλατειών και καταλήψεων-σοβιέτ !) θα αποφασίσει και για την έκταση των κοινωνικοποιήσεων σε θεμελιώδεις τομείς κοινωνικής παραγωγής. Κυρίως όμως για τις μορφές του κοινωνικού ελέγχου που θα ασκηθούν σχετικά, γιατί βεβαίως δεν είναι δυνατόν να ελέγχουν τους παραγωγικούς τομείς τα συνδικάτα στα μέσα παραγωγής αλλά οι χρήστες, δηλαδή οι κοινωνία . "Ο αρμόδιοι να διαλέξουν τον καλύτερο τεχνίτη παραγωγό δεν είναι ένας άλλος παραγωγός-τεχνίτης αλλά αυτοί που χρησιμοποιούν το προϊόν της εργασίας τους"

"Η αυτοκυβέρνηση, δηλαδή η κατάργηση της αντινομίας μεταξύ κράτους-ανεξάρτητου μηχανισμού αφ' ενός και κοινωνίας εφετέρου με την αναδημιουργία μιας πραγματικής πολιτικής κοινότητας (Πολιτείας και όχι κράτους-έθνους), μιας κοινωνίας που είναι ικανή να αυτοκυβερνάται, που δεν έχει ανάγκη από ένα εξωτερικό μηχανισμό εξειδικευμένο και επιφορτισμένο με το έργο αυτό, ήταν και παραμένει ένας από τους κεντρικούς σκοπούς κάθε κινήματος που επιδιώκει μία ριζική αναμόρφωση της σημερινής κοινωνίας προς την κατεύθυνση μίας αυτόνομης κοινωνίας μέσα στην οποία ζούν αυτόνομα οι άνθρωποι"

Αυτά έχω να πώ προς όλους..

Πρωτοπορείες τέλος.

Αντιπροσώπευση τέλος.

Μαρξισμός τελος.

Αριστερισμός τέλος.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Γιάννης Χ. στις Σάβ, 25/06/2011 - 16:45.
Είναι απίστευτος. Η κάθε μπουρδολογία του διανθισμένη πάντα με τον πόθο του για το τέλος του Μαρξισμού και της αριστεράς.

Δεν σκοπεύω να ασχοληθώ μαζί του, παρά μόνο στο ζήτημα που βάζει, για τη χειραγώγιση στις θεματικές συνελεύσεις, αλλά και τις συνελεύσεις γειτονιών και Δήμων και αυτής ακόμα της Λαϊκής συνέλευσης της πλατείας.

Ας πούμε την αλήθεια.

1.Η συμμετοχή του ad kan στη θεματική πολιτικής ήταν πάντα, το να καταγγέλλει και μόνο αυτό.

2.Πάντα έκανε μια καταγγελία και έφευγε.

3. Η θεματική πολιτικής, συζητώντας το ζήτημα που της έθεσε η απόφαση της λαϊκής συνέλευσης, να ανοίξει διάλογο και να επεξεργαστεί σχέδιο διακύρηξης που θα το φέρει στη συνέλευση (ποοί είμαστε και τι θέλουμε), πραγματοποίησε περισσότερες από 20 θεματικές συνελεύσεις, όπου σε αυτές πήραν μέρος περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, μίλησαν περισσότεροι από από 300, έκαναν προτάσεις πάνω από 200 και αρκετές ψηφίστηκαν.

4. Η θεματική πολιτικής είχε αποφασίσει να στείλει στη συνέλευση της πλατείας, ένα κείμενο, σχέδιο διακύρηξης και αν αυτό δεν ήταν δυνατόν να επιτευχθεί μέσα από συνθέσεις, να πήγαιναν στη συνέλευση 2-3 κείμενα για συζήτηση και απόφαση.

5. Κατατέθηκαν συνολικά στη θεματική συνέλευση πάνω από 15 κείμενα και ύστερα από συνδιαμορφώσεις έμειναν 8, μεταξύ αυτών και το ad kan. Τα τελικά αυτά κείμενα συζητήθηκαν σε τρείς συνελεύσεις, όπου έγινε διεξοδικός διάλογος και παραπέφθηκαν σε παρουσίαση και ψηφοφορία στη χθεσινή θεματική συνέλευση, όπως είχε αποφασισθεί.

6. Ο ad kan όπως πάντα προτίμησες τον καταγγελτικό λόγο, επειδή το κείμενό του και οι απόψεις του δεν εξέφραζαν κανέναν άλλο στις θεματικές συνελεύσεις, παρά μόνο τον εαυτό του και για τούτο το απέσυρε, καταγγέλωντας τις διαδικασίες, που από την αρχή είχαν αποφασιστεί.

7. Είναι φυσικό για κάποιους και για τον ad kan, που δεν μπορούν να δούν ότι δεν κατέχουν μόνο αυτοί την μοναδική αλήθεια, να αισθάνονται πικραμένοι. Αυτό ως ένα βαθμό είναι κατανοητό.

8. Από κεί και πέρα όμως είναι κατήφορος και αρρωστια. Δυστυχώς για τον ad kan, και όσους ενστερνίζονται τέτοιες απόψεις, το τέλος του Μαρξισμού και της αριστεράς δεν ήρθε και δεν θα έρθει γιατί μερικά πράγματα είναι νομοτελειακά. Ο νέος κόσμος, οι δήθεν νέες ιδέες και η νέα ελληνική επανάσταση που ονειρεύεται είναι ιδέες πολύ παλιές για να πωλούνται ως φρέσκιες. Στοχεύουν στη διατήρηση αυτού του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης.

Από κει και πέρα, για το ποιοί συμμετέχουν στη πλατεία συντάγματος και οι διαπιστώσεις του για χειραγώγιση "από αριστερίστικες οργανώσεις προερχόμενες από μετασχηματισμούς-αποσύνθεση μαοϊκών κομματιδίων " με μεταφερόμενους κλπ, είναι δελτίο εκτίμησης της κρατικής ασφάλειας για το τι γίνεται στο Σύνταγμα.

Αυτά και δεν έχω σκοπό να συνεχίσω.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από collective στις Σάβ, 25/06/2011 - 19:21.

Επίσης ο συναγωνιστής μάλλον δεν έχει μελετήσει αρκετά ούτε την ιστορία του 20ου αιώνα, αλλίως δεν δικαιολογείται να γράφει ότι "στη ΕΣΣΔ τα μέσα παραγωγής ανήκαν στην εργατική τάξη, δηλαδή στο κομμουνιστικό κόμμα". Προφανώς είναι άλλο πράγμα η εργατική τάξη και άλλο πράγμα τα κομμουνιστικά κόμματα των σοβιετικών δημοκρατιών και άλλο πράγμα η γραφεικρατική διοίκηση (διαφορετικά όχι βέβαια ανεξάρτητα, τα δύο τελευταία τουλάχιστον). Θα ήξερε επίσης ότι στην ΕΣΣΔ τα μέσα παραγωγής δεν ανοίκαν στην εργατική τάξη, αλλά στο κράτος. Δηλαδή δεν είχε γίνει κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής αλλά κρατικοποίηση. Θα ήξερε επίσης ότι ενώ η μαρξιστική θεωρία και το κομμουνιστικό κίνημα μιλάνε ξεκάθαρα για κατάργηση του καπιταλιστικού καταμερισμού εργασίας, των κοινωνικών τάξεων και απονέκρωση του κράτους, στην ΕΣΣΔ δεν συνέβη ποτέ αυτό (μόνο η αστική τάξη καταργήθηκε, η εργατική παρέμεινε εργατική) και δημιουργήθηκε αυτό το περίεργο κοινωνικό στρώμα (που δεν ήταν τάξη με την μαρξιστική έννοια του όρους, ήταν με την βεμπεριανή) των κομματικών στελεχών και της γραφειοκρατίας, που εν μια νυχτί στην κατάρευση υφάρπαξε την κρατική ιδιωκτησία και έγινε αστική τάξη. Τέλος θα ήξερε ότι η Σοβιετική Ένωση από πολύ νωρίς έπαψε να είναι σοβιετική, γιατί πολύ απλά τα σοβιέτ έπαψαν να έχουν την εξουσία (το γιατί και πώς μέσα στον εμφύλιο και την επέμβαση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων -μαζί και του ελληνικού στρατού- στην Κριμαία, την νέα οικονομική πολιτική και τις παλινοδίες της Σταλινικής περιόδου είναι μια μεγάλη συζήτηση που πρέπει να κάνει το κίνημα, γιατί να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος)

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Κυρ, 26/06/2011 - 00:11.
Αγαπητέ μου Φίλε ad kan,

αδυνατείς ή δεν θέλεις να καταλάβεις τους συνομιλητές σου, με αποτέλεσμα να μιλάς μόνος σου και να σκιαμαχείς με ανεμόμυλους. Η αδιαφοροποίητη θεώρηση των πραγμάτων προκαλεί σύγχυση, όπως αυτή με την "εξουσία" και τη σχέση της με το εποικοδόμημα ή το οικοδόμημα. Ταυτίζεις την άσκηση κυβερνητικών καθηκόντων από παρένθετα πρόσωπα και επαγγελματίες πολιτικούς που είναι μιά δοτή και καθ' υπαγόρευση δευτερογενής και διαμεσολαβητική εξουσία, δηλαδή μιά εξουσιοδότηση την οποία ο εξουσιοδοτών νομιμοποιεί με την απατηλή διαδικασία της "αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας" και μπορεί να ανακαλέσει με τεχνητές πολιτικές κρίσεις ακόμα και με διασυρμούς και δολοφονίες, με την πρωταρχική εξουσία του συστήματος του κεφαλαίου που κατοχυρώνεται με τις πρακτικά ανέγγιχτες "θεμελιώδεις διατάξεις του συντάγματος", η αναθεώρηση των οποίων απαιτούν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που δεν μπορούν να συγκροτηθούν, ακόμα και όταν η κοινωνική πλειοψηφία είναι εναντίον τους. Το πως γίνεται αυτό το γνωρίζουμε όλοι και δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα.

Τώρα από κάποια ιδεολογική προκατάληψη πήρες σβάρνα ότι κατά τη γνώμη σου είναι ή θεωρείται από εσένα ή και από μόνο του αριστερό ( όχι όμως και ότι είναι δεξιό) το αφόρισες και νομίζεις πως καθάρισες με όλους τους συνομιλητές σου, αραδιάζοντας κάποιες γενικές απόψεις περί ελευθερίας, όπως και κάποιες έωλες απόψεις περί "πολιτειακής αλλαγής", για να αφορίσεις την κοινωνική αλλαγή που σημαίνει αλλαγή του υφιστάμενου παρακμασμένου και χρεοκοπημένου κοινωνικοοικονομικού συστήματος, δηλαδή του καπιταλισμού, με την ελπίδα πως και οι καπιταλιστές θα πλουτίζουν και οι εργαζόμενοι θα ευημερούν. Μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου ή το χορτασμό του σκύλου χωρίς να φαγωθεί η πίτα.

Βέβαια είναι σωστή η παρατήρησή σου πως η ελευθερία είναι μια πολύ ευαίσθητη κατάσταση, παραλείπεις όμως να τονίσεις πως σε συνθήκες οικονομικής ανισότητας, όπως αυτή που επιβάλλει ο σύγχρονος μανιακός καπιταλισμός που το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού ελέγχει "δια νόμου" και ιδιοποιείται με τη βία το 75% και πλέον του παγκόσμιου πλούτου, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια ελευθερίας στο 98% του παγκόσμιου πληθυσμού, γιατί όπως λέει ο Τσόμσκι στον καπιταλισμό ο καθένας απολαμβάνει τόση ελευθερία όση μπορεί να αγοράσει.

Με την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, που αναπόφευκτα θα καταργήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, συνεπώς και τον καπιταλισμό, διαφορετικά δεν θα είναι άμεση δημοκρατία, και θα αποκατασταθεί η οικονομική δικαιοσύνη και η οικονομία θα υπηρετεί και δεν θα ποδηγετεί την κοινωνία και όλες οι αποφάσεις θα παίρνονται αμεσοδημοκρατικά (αυτοδιαχείριση και αυτοδιεύθυνση παντού ), τότε που όλοι οι πολίτες θα είναι πραγματικά ελεύθεροι , αφού η ελευθερία του καθενός μας προσδιορίζεται από το βαθμό συμμετοχής του στην παραγωγή και κατανομή του πλούτου κατ' αρχήν , αλλά και στην κοινωνική αυτοδιεύθυνση και στην διαμόρφωση του ανθρώπινου πολιτισμού.

ΣΥΝΕΧΙΣΕΤΑΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Υπάρχει μπροστά μας ένας ογκόλιθος που λέγεται "ελευθερία του κεφαλαίου", που σημαίνει την ελευθερία 100, 200, 1000 το πολύ οικονομικών συγκροτημάτων, να καταστρέφει τη Φύση, να καταδικάζει το 90% της εργαζόμενης ανθρωπότητας να λιμοκτονεί και να ζει σε συνθήκες μισθωτής δουλείας και ανεργίας και να οδηγεί την ανθρωπότητα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα. Αυτόν τον ογκόλιθο η εργαζόμενη ανθρωπότητα πρέπει να τον μετακινήσει ακυρώνοντάς τον με μιά βαθιά συστημική, θεσμική αλλαγή, χωρίς την οποία όχι μόνο καμιά άμεση δημοκρατία δεν είναι δυνατή, αλλά ακόμα και αυτή η αστική ψευδοδημοκρατία θα πάθει ασφυξία.

Μείνε λοιπόν στο διάλογο με επιχειρήματα και όχι με χαρακτηρισμούς και αφορισμούς, γιατί σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να μπήκε ο καθένας μας σαν αριστερό, δεξιό, απολίτικο και αγανακτισμένο "Εγώ", πρέπει όμως όλοι να βγούμε, συνειδητοποιημένοι - αποφασισμένοι να αλλάξουμε συθέμελα τα πράγματα και να χτίςουμε ένα καλύτερο κόσμο, ως ένα σύνολο συνόλων, ως ένα ενιαίο Εμείς, διαφορετικά οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές.

Κώστας Λάμπος


Υποβλήθηκε από ΕΔ στις Κυρ, 26/06/2011 - 00:59.

Αγαπητε κυριε,μηπως σας διαφευγει το πως ξεκινησε ολη αυτη Ιστορια;

Το συνθημα ''ολοι εξω στις πλατειες ΄΄το ξεχασατε;

Την Αγανακτηση που πλεον ειναι οργη ,την υποτιμησατε;

Η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ απαιτει πολυ κουβεντα,πολυ ελευθερια προσωπικη και κοινωνικη και ξεφευγει απο το ζητουμενο της παρουσης χρονικης συγκυριας.

Καλοι και γονιμοι οι προβληματισμοι ολων,αλλα αν δεν ειχε βγει ολος ο κοσμος στις πλατειες απο πολλες συσσωρευμενες αφορμες που καποτε απλα τον εξουθενωσαν και τον εξοργισαν,αυτο εδω μεσα θα ταν ενα ωραιο οικογενειακο site.

Mε λιγα λογια,κανεις δεν θα φιλοσοφουσε,αν δεν του ειχε δωσει την αφορμη και το κινητρο ο λαος εκει εξω.

Ο λαος εκει εξω ,δεν επιθυμει ουτε καθοδηγηση γιατι ειναι ''οχλος'',ουτε πολτικη επενδυση της επιλογης του.

Οι πετυχημενες επαναστασεις ειχαν παντα σαφη και δικαια αιτηματα.

Αν εξακολουθησετε,τωρα που οι προτεραιοτητες ειναι αλλες,μονο ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΤΕ την Αγανακτηση,και αρα το κινητρο της κινητοποιησης.

Ας Τελειωνουμε με τους πολιτικα υπευθυνους και μετα βρισκει οποιος ενδιαφερεται τον τροπο να μετουσιωσει το πολιτικο του οραμα,πιστη,φαντασιωση σε πραξη.

Προτεραιοτητες!Αναγκαιοτητες!

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Κυρ, 26/06/2011 - 14:38.

Αγαπητέ μου Φίλε ΕΔ,

δεν ξέχασα τίποτε από όσα αναφέρεις,
αλλά εκτιμώ πως η αγανάκτηση και ο θυμός χειραγωγούνται και ξεφουσκώνουν εύκολα, γιατί δεν είναι παρά τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε ένα πανούργο σύστημα, αλλά και γιατί κάποιοι αντιμετωπίζουν τον κόσμο στις πλατείες σαν "όχλο". Και φυσικά αυτός ο "όχλος", όπως τον αποκαλείς ζητάει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και είναι αυτό για το οποίο καλεί όλους τους πολίτες στις πλατείες, γι' αυτό και δεν καταλαβαίνω την επιμονή κάποιων να μην συζητηθεί ακριβώς αυτό που θα μετασχηματίσει την αγανάκτηση και το θυμό σε συνείδηση και αποφασιστικότητα.

Αντίθετα το ξεκαθάρισμα του τι σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ , θα πρόσθετα και το ΠΑΝΤΟΥ, θα μπορούσε να δώσει προοπτική επιτυχίας στο Κίνημα, γιατί μόνο το ξεκαθάρισμα θα καθιστούσε το κίνημα ικανό να αυτοπροσδιορίζεται και να μην καθοδηγείται από δήθεν αντεξουσιαστές.

Αν , άλλωστε όπως λες, " Οι πετυχημενες επαναστασεις ειχαν παντα σαφη και δικαια αιτηματα", γιατί δεν πρέπει και αυτή να έχει ξεκαθαρισμένη ταυτότητα και σαφείς στόχους , ή γιατί το κίνημα της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ θα πρέπει να κρύβεται πίσω από ασάφειες και μυστικοπάθειες, που στην πορεία θα το φρέναραν και προφανώς θα το οδηγούσαν σε βέβαιη αποτυχία;

Γιά ξανασκεφθείτε και συζητήστε τις απόψεις όλων των συνομιλητών σας και μην τις αντιμετωπίζετε απαξιωτικά σαν να είστε εσείς οΙ αυθεντικοί ερμηνευτές του πνεύματος και της βούλησης του κινήματος, γιατί αυτό σας αδικεί και βλάπτει το κίνημα κοινωνίας, το οποίο σε τελική ανάλυση δεν είναι ιδιοκτησία κανένός.

Ο διάλογος δεν έβλαψε ποτέ και κανέναν, εκτός από εκείνους που δεν είχαν συμφέρον από το διάλογο.
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από g24l στις Κυρ, 26/06/2011 - 15:47.

Δεν μπορώ να πω ότι έχω πεισθεί από αυτό το κείμενο για την αναγκαιότητα εγκατάλειψης του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης ούτε για την εν-γένει αντιδημοκρατική του φύση. Τα επιχειρήματα είναι λίγα και στηρίζονται σε σαθρές λογικές βάσεις. Εξάλλου, είναι σύνηθες στις κοινωνικές επιστήμες να αναπτύσσονται ετεροχρονισμένες θεωρίες που βασίζονται κυρίως στην διαπίστωση των παρελθόντων και στην διατύπωση προβλέψεων που ξεπερνιόνται από τα μελλούμενα.

Παρά ταύτα, και χωρίς να θέλω να σας προδιαθέτω αρνητικά, πιστεύω ότι ο δρόμος για την σταθεροποίηση του καπιταλιστικού ή νέο-φιλελεύθερου μοντέλου είναι μέσα από την άμεση δημοκρατία. Εξάλλου, ο καπιταλισμός αποτελεί ένα οικονομικό σύστημα και κύριος στόχος είναι η ρύθμιση της οικονομίας ώστε να γίνεται κατάλληλη επιλογή αγαθών ανάλογα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Ωστόσο οι κοινωνικές προεκτάσεις δεν βρίσκονται στο κέντρο αυτής της οικονομικής θεωρίας. Η τροποποίηση των κοινωνικών δομών με τρόπο ανεξάρτητο από το οικονομικό μοντέλο, μπορούν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση του καπιταλιστικού οικονομικού μοντέλου, που όυτως οι άλλως είναι ενγενώς ασταθές. Η άμεση δημοκρατία μπορεί να παίξει κάποιον ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να δίνουμε την ίδια βαρύτητα στην άποψη όλων στα κοινωνικά δρώμενα. Νομίζω ότι είναι προφανές πως κάποιοι ξέρουν περισσότερα από άλλους για κάποια θέματα. Συνεπώς, σε αυτούς πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη δυνατότητα κοινωνικής παρέμβασης. Επιπλέον, η άμεση δημοκρατία έχει το ελάττωμα πως σε μεγάλη κλίμακα είναι ανεφάρμοστη ακόμα και με την χρήση των νέων τεχνολογιών. Η έλλειψη συμμετοχής, είτε διότι ο πολίτης δεν έχει αρκετό χρόνο, είτε γιατί δεν ενδιαφέρεται για το θέμα, οδηγούν στην χάλκευση της λαϊκής εντολής. Διότι, σε αυτές τις περιπτώσεις θα συμμετάσχουν μόνο κάποιοι και όχι όλοι. Εξάλλου, όσοι έχουν περάσει από ελληνικά πανεπιστήμια το έχουν ζήσει το έργο.

Το θέμα λοιπόν μπορεί να λυθεί με τρεις παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι χρειάζεται αξιοκρατία, δεύτερη είναι πως χρειάζεται ακεραιότητα, και η τρίτη η πολλαπλή αντιπροσώπευση. Η αξιοκρατία επιτρέπει στους άξιους να ανελίσσονται στην κοινωνία και να καταλαμβάνουν τις θέσεις που τους αρμόζουν. Η ακεραιότητα αποτρέπει στους άξιους να γίνουν ανάξιοι. Η αντιπροσώπευση ελέγχει τους άξιους αν είναι ακέραιοι. Το ποιο σημαντικό πιστεύω ότι είναι η πολλαπλή αντιπροσώπευση. Δηλαδή, πολλαπλά βουλευτικά σώματα, εκλεγμένο, κληρωτό, απευθείας, ώστε να μην είναι εύκολος ο έλεγχος τους από το ανταγωνιστικό καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα. Το τελευταίο δε εκ παραδοχής έχει ως σκοπό τον έλεγχο της λαϊκής βούλησης, που είναι και η κύρια αρχή, ώστε να μεγιστοποιήσει το οικονομικό κέρδος. Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλα τα συστήματα. Αργά ή γρήγορα γίνονται καπιταλιστικά, κάτι που προέρχεται από την μονεταριστική ή ανταλλακτική φύση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης.

Συνεπώς, αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε το καπιταλιστικός οικονομικό σύστημα θα προτιμούσα να διαμορφώσουμε πολίτευμα, κοινωνικές δομές, και συνειδήσεις ώστε να σταθεροποιηθεί το κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό σύστημα. Ο απώτερος σκοπός όλου αυτού του συστήματος θα πρέπει να επιτρέπει την ατομική ολοκλήρωση μέσα από το ταξίδι της ζωής.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Κυρ, 26/06/2011 - 23:42.

Αγαπητέ φίλε g24l,

όλα αυτά που λες για τον καπιταλισμό αναφέρονται στη φαντασία των θεωρητικών του και αποτελούν ιδεολογήματα αφελών οπαδών τους. Η πραγματικότητα που ζούμε σχετίζεται με τον υπαρκτό καπιταλισμό, ο οποίος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ

1. καταστρέφει μανιακά τη Φύση για λογαριασμό του κέρδους δημιουργώντας τα γνωστά προβλήματα που υπονομεύουν την προοπτική της ίδιας της ζωής πάνω στον πλανήτη Γη.

2. καταδικάζει δισεκατομμύρια συνανθρώπους μας να ζουν με ένα στατιστικά συμβολικό ημερήσιο εισόδημα του 1 $ (δολαρίου) που και αυτό δεν φτάνει στους δικαιούχους γιατί το τρώνε κάποιοι φουνκτσιονάριοι των λεγόμενων φιλανθρωπικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων.

3. αισχροκερδοσκοπεί στη σφαίρα των λεγόμενων χρηματαγορών του τζόγου καταδικάζοντας την πραγματική οικονομία σε μαρασμό που παράγει βέβαια χρήσιμες αξίες, αλλά δεν αποδίδει τόσα κέρδη όσα ο τζόγος.

4. ακόμα και την πραγματική οικονομία την μετακινεί προς τη σφαίρα της παραγωγής όχι αγαθών και υπηρεσιών για την κάλυψη ανθρώπινων αναγκών, αλλά για την κάλυψη των αναγκών της απάνθρωπης, καταστροφικής και συνεχώς αυξανόμενης αυταρχικής εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος της κοινωνίας συνολικά.

5. το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού ιδιοποιείται το 80% και πλέον του παγκόσμιου εισοδήματος , αφήνοντας το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού να "ζήσει" με το υπόλοιπο 20% του παγκόσμιου εισοδήματος. Συμβαίνει ακόμα το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού να ιδιοποιείται το 60% και πλέον του παγκόσμιου εισοδήματος, πράγμα που σημαίνει πως το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού αναγκάζεται να φυτοζωεί με το υπόλοιπο 40% του εισοδήματος.

6. Ξοδεύει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε μέρα για εξοπλισμούς και πολέμους με στόχο τη "σταθεροποίηση της εξουσίας μιάς μικρής συμμορίας κεφαλαιοκρατών", ενώ με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν νε έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τη διατροφή, την υγεία και την παιδεία σε όλες τις φτωχές χώρες του κόσμου, κάτι βέβαια που προϋποθέτει την κατάργηση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και κατανομής του πλούτου.

Βέβαια εσύ όλα αυτά που αποτελούν την πρακτική συνέπεια της υπαρκτής καπιταλιστικής οικονομίας τα ερμηνεύεις σαν "κάτι που προέρχεται από την μονεταριστική ή ανταλλακτική φύση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης". χωρίς να μας εξηγείς τι σημαίνει αυτός ο γρίφος, αλλά και ποιές επιστήμες υποστηρίζουν αυτό το σολικισμό.

Πέρα δε από το γεγονός πως παρακάμπτεις τον υπαρκτό καπιταλισμό και την καπιταλιστική πραγματικότητα-βαρβαρότητα, απολογούμενος για ένα ιδεολόγημα, για κάτι που δεν υπάρχει, κάνεις ένα ακόμα λογικό άλμα που παίρνει τις διαστάσεις λογικού ατοπήματος, αν βέβαια δεν είναι απόπειρα σκόπιμης σύγχισης και αποπροσανατολισμού, να προτείνεις την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ως ηρεμιστικό του μανιακού καπιταλισμού. Αυτή η αάποψη-πρόταση δεν αποκαλύπτει μόνο άγνοια των πραγμάτων, αλλά ενδεχόμενα και κακόβουλη πρόθεση. Η επιλογή είναι δική σου.

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Παρακολουθω αυτη την
Υποβλήθηκε από vasilis74m στις Δευ, 27/06/2011 - 00:26.


Παρακολουθω αυτη την ανταλλαγη αποψεων και ειλικρινα απο τη μια μου ερχεται να γελασω και απο την αλλη να κλαψω για το καταντημα μας ως κοινωνια. Αυτα τα οποια διαβαζω δεν διαφερουν σε τιποτα απο αυτα που μας σερβιρουν τοσα χρονια οι πολιτικοι και ολοι αυτοι που μας εχουν οδηγησει εως εδω και εχουν βγαλει το κοσμο στους δρομους.

Εχετε αντιληφθει κυριοι για ποιο λογο ειναι ο κοσμος στους δρομους? Χεστηκε για τον καπιταλισμο, το κομμουνισμο το μαρξισμο και καθε θεωρητικο συστημα. Ο κοσμος ειναι εξω γτ καποιοι αφου πρωτα τον γλυκαναν με μια φετα ψωμι τωρα τον βιαζουν καθημερινα συστηματικα και χωρις οικτο. Του παιρνουν τα λεφτα απο τη τσεπη και του ζητανε και τα ρεστα. Δινετε την εντυπωση οτι ειστε σε μια γυαλα υψηλης θεωριας χωρις ουσια.


Ας πούμε φίλε vasilis74m
Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Δευ, 27/06/2011 - 01:15.


Ας πούμε φίλε vasilis74m πως έχεις δίκιο και πως όλα αυτά, περί οικονομικοκοινωνικών συστημάτων, περί καπιταλισμού και ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι όπως λες άχρηστες θεωρίες.

Μπορείς να μας πεις εσύ τι φταίει και φτάσαμε ως εδώ και τι προτείνεις;

Γιατί δεν νομίζω να πιστεύεις πως αν αλλάξουμε μερικά πρόσωπα και βάλουμε άλλα στη θέση τους θα αλλάξει τίποτα, γιατί αυτή τη δουλειά μας βάζουν να κάνουμε δεκαετίες τώρα και τα πράγματα αντί να αλλάξουν πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Για σκέψου λίγο. Μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζεις και συνεοπώς χρειάζονται και οι "θεωρίες", για να μάθουμε τι πραγματικά φταίει και πως μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα προς το καλύτερο;

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από dimitra_k στις Δευ, 27/06/2011 - 03:01.
Vote up!
0
Vote down!
0

Αγαπητέ Κώστα,

Καταλαβαίνω τους λόγους και τη λογική του κειμένου σου, όμως με προβληματίζει το ότι το παρουσιάζεις ώς πρόταση για διακήρυξη του κινήματος, κι όχι ως απλώς δική σου πρόταση προς συζητηση. Αν είναι κείμενο το οποίο πρότεινες στην ομάδα πολιτικής, παίρνω το σχόλιό αυτό πίσω.

Επίσης πιστεύω ότι αντί να ξεκινήσεις κάτι δικό σου από την αρχή, θα ήταν προτιμότερο να συνεισφέρεις στη συζήτηση περι οικονομίας που έχει ήδη αρχίσει να βρίσκει το δρόμο της. Η συνέλευση έχει ήδη υπερψηφίσει την πρόταση της ομάδας Οικονομίας, σε ψήφισμα της 16 Ιούνη, που έλεγε:

- Διαγραφή του χρέους, αυτό το χρέος δεν είναι δικό μας! Να ληφθεί πρόνοια για το μικρό μέρος του χρέους που αφορά ασφαλιστικούς οργανισμούς εργαζομένων.
- Εθνικοποίηση των τραπεζών. Το κράτος με τα προγράμματα στήριξης τις έχει πληρώσει ήδη παραπάνω από τη χρηματιστηριακή αξία τους για να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν.
- Να ανοίξουν τα βιβλία του χρέους από το λαό για να μάθουμε που πήγαν τα λεφτά.
- Ριζική αναδιανομή εισοδήματος και αλλαγές στη φορολογία προς όφελος των εργαζομένων, να πληρώσουν αυτοί που τα έχουν, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, το κεφάλαιο και η Εκκλησία.
- Θέλουμε λαϊκό δημοκρατικό έλεγχο στην οικονομία και στην παραγωγή.

Άρα ο κόσμος στις συνελεύσεις, αν όχι σε όλες τις πλατείες γενικότερα, έχει δείξει ήδη ότι δεν θέλει να ορίζεται η ζωή του από μια συγκεκριμένη τάξη. Θέλει να διαχειρίζεται την οικονομία ο λαός. Είναι ήδη εκ των πραγμάτων ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών, του ΣΕΒ, και γενικώς του μεγάλου κεφαλάιου, και ταυτόχρονα ενάντια σ' όλους αυτούς που το στηρίζουν και ξεζουμίζουν το λαό για χάρη του. Είναι υπέρ των συμφερόντων του λαού, και υπέρ της αυτοδιαχείρησης

Ανεξάρτητα από το πως το ερμηνεύει ο καθένας, εκ των πραγμάτων ο αγώνας αυτός είναι ΗΔΗ ταξικός και αντικαπιταλιστικός, μια που είναι ενάντια στα συμφέροντα του κεφαλαίου και της πολιτικής τάξης που το αντιπροσωπεύει.

Δεν χρειάζονται Μαρξιστικά τσιτάτα για να αποδειχτεί ή να διακηρυχτεί αυτο. Αυτό που χρειάζεται είναι μια δήλωση θετική, με συγκεκριμένα πράγματα που θέλουμε, για το ποιά κοινωνία παλεύουμε, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να παρερμηνεύσει τα αιτήματά μας και να μας επαναφέρει στα ίδια με το πρόσχημα ότι τα ικανοποιεί.

Η καλύτερη διασφάλιση αυτού του κινήματος είναι το ότι δεν δέχεται αντιπροσώπους και ηγεσίες, αλλά δυστυχώς η μεγαλύτερη μερίδα της αριστεράς στην Ελλάδα δεν έχει κάτι τέτοιο ως αρχή της (ο άπειρος αριθμός κομματιδίων και η ιστορία του ΚΚΕ δε βοηθά σ' αυτό). Γι' αυτό δικαίως νομίζω κάποιος κόσμος δεν εμπιστεύεται την αριστερά και απωθείται από κάποιες τυπικές φρασεολογίες της.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Αγαπητή dimitra_k

Αν προσέξεις θα δεις πως το κείμενο τιτλοφορείται, ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ στη Συνέλευση, η οποία κα θα αποφασίσει για την τύχη του.
Όσον αφορά στην Οικονομία, στο Χρέος και στους δανειστές, στις 3 Απριλίου 2010, ένα και πλέον χρόνο πριν από το κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και όταν ελάχιστοι μιλούσαν γι' αυά τα θέματα, έγραφα στο: http://epithesh.blogspot.com/2010/04/h.html που σημοσιεύτηκε και στο περιοδικό ΠΟΛΙΤΕΣ, τεύχος 13/ΑΠΡΊΛΗ 2010, μεταξύ άλλων τα παρακάτω;
"Η Ελλάδα απειλείται άμεσα και συνεπώς η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αρθεί στο ύψος των σημερινών ιστορικών περιστάσεων και αν δεν το κατανοεί πρέπει να υποχρεωθεί από την παλλαϊκή απαίτηση να προχωρήσει άμεσα στα παρακάτω μέτρα:
1. Να κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το διεθνές οικονομικό δίκαιο για άρνηση αναγνώρισης δόλιου, παράνομου και καταχρηστικού δανεισμού της και να κηρύξει άμεση στάση πληρωμών για τα συγκεκριμένα παράνομα και καταχρηστικά δάνεια και ταυτόχρονα:
α. Να απομακρύνει άμεσα και από οποιαδήποτε θέση βρίσκονται εκπρόσωποι ξένων τραπεζών, θεσμών και κυβερνήσεων και να τους παραπέμψει στη δικαιοσύνη για δόλια και εγκληματική δραστηριότητα σε βάρος της Ελλάδας και του Ελληνισμού.
β. Να δημεύσει τις περιουσίες και να παραπέμψει στο ανώτατο δικαστήριο όσους άσκησαν καθήκοντα πρωθυπουργού και υπουργών εθνικής οικονομίας και οικονομικών από το 1996 μέχρι το 2009, καθώς επίσης και κάθε άλλου κρατικού λειτουργού που ενδεχομένως δόλια έβλαψε με την πολιτική του το εθνικό συμφέρον.
γ. Να θέσει σε άμεση ανοιχτή διαβούλευση την επεξεργασία νέου Συντάγματος που θα κατοχυρώνει το γενικό-εθνικό συμφέρον, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ενότητα και το μέλλον του Ελληνισμού και τη βούληση του Ελληνικού Λαού για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια συνεργασία των Λαών και την παγκόσμια Ειρήνη σε μια Νέα Αντικαπιταλιστική, Αντιηγεμονική, Ανθρωπιστική, Οικουμενική Τάξη Πραγμάτων.
δ. Να κοινωνικοποιήσει άμεσα όλες τις τράπεζες και να ακυρώσει όλες τις πράξεις ιδιωτικοποίησης των εθνικών υποδομών ανάπτυξης και του εθνικού πλούτου.
ε. Να κοινωνικοποιήσει άμεσα ολόκληρη τη μεγάλη κινητή και ακίνητη ιδιωτική, εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία την οποία και να αποδώσει στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στους κατά τόπους παραγωγικούς Συνεταιρισμούς για παραγωγική αξιοποίηση και να προβεί άμεσα στο διαχωρισμό του κράτους από την εκκλησία.
στ. Να προβεί σε άμεση κοινωνικοποίηση του εθνικού πλούτου και των παραγωγικών υποδομών-δομών της χώρας και να καλέσει τον ελληνικό Λαό να αναλάβει αυτοδιαχειριστικά τη λειτουργία της οικονομίας από την τοπική παραγωγική μονάδα μέχρι τον εθνικό σχεδιασμό της, αλλάζοντας έτσι το ρόλο της κοινωνίας, της οικονομίας, της Δημόσιας Διοίκησης, και της Λαϊκής Κυριαρχίας επιβάλλοντας ταυτόχρονα Σχέσεις Κοινωνικής Αυτοδιεύθυνσης και Άμεσης Δημοκρατίας στην οικονομία και στην κοινωνία.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

2. Να εκφράσει χωρίς περιστροφές την αντίθεσή της στον προσανατολισμό και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η ΕΕ και ταυτόχρονα να διακηρύξει την πίστη της στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των Λαών που διεκδικεί την αποδέσμευσή της από τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία του Κεφαλαίου και τον αμερικανισμό, για να μπει σε μια νέα πορεία για το καλό των ευρωπαϊκών Λαών, της αμοιβαίας διεθνούς συνεργασίας και της εργαζόμενης ανθρωπότητας συνολικά, μεταφέροντας με τη μεγαλύτερη δυνατή ένταση αυτό τον προβληματισμό στους Λαούς των χωρών και στους θεσμούς της ΕΕ με αίτημα την αναθεώρηση όλων των συνθηκών στην κατεύθυνση των Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης της Άμεσης Λαϊκής Κυριαρχίας, γιατί είναι βέβαιο πως το πισωγύρισμα της Ευρώπης στην προηγούμενη κατάσταση της αποικιοκρατίας, του ιμπεριαλισμού, του φασιστικού απομονωτισμού, των εθνικών συγκρούσεων και των παγκοσμίων πολέμων μόνο τα σχέδια του Κεφαλαίου και του αμερικανισμού για την παγκόσμια ηγεμονία θα εξυπηρετούσε και θα ήταν καταστροφή για τους Λαούς της Ευρώπης και για την εργαζόμενη ανθρωπότητα.
3. Να αποχωρήσει άμεσα από το σκληρό βραχίονα του αμερικανισμού, το ΝΑΤΟ, να κλείσει όλες τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα και να καταγγείλει το ρόλο του ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας, της ΕΕ και του πλανήτη, να κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς ανοιχτής-ανοχύρωτης-ειρηνικής ζώνης και να ζητήσει την αλληλεγγύη όλων των Λαών του κόσμου και την προστασία από τους διεθνείς οργανισμούς, απαιτώντας μια Νέα Διεθνή Τάξη Ανθρωπισμού, που θα είναι σύμφωνη με τα συμφέροντα της εργαζόμενης ανθρωπότητας και θα καταργεί τις ανισότητες, τη βία, τη φτώχεια, την καταστροφή της Φύσης και τη βαρβαρότητα του πολέμου, μια Νέα Διεθνή Πραγματικότητα που θα συμφιλιώνει την ανθρωπότητα και θα οδηγεί στη διαμόρφωση ενός Οικουμενικού Ουμανιστικού Πολιτισμού[3].
Με αυτά τα μέτρα ως αφετηρία και με τον Ελληνικό Λαό ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων που αφορούν την Ελλάδα και την ΕΕ η σημερινή καταστροφική κρίση του καπιταλισμού θα μπορεί να μεταβάλλεται σε δημιουργική ευκαιρία για τον Ελληνικό Λαό, την ΕΕ και την εργαζόμενη ανθρωπότητα συνολικά. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να μην αρκεστούμε σε κούφιες ευχές που παραπέμπουν στο πουθενά και θρέφουν τα εκκλησιαστικά και τα εξουσιαστικά ιερατεία, αλλά να αποφασίσουμε ο καθένας ξεχωριστά και συλλογικά όλοι μαζί να γίνουμε πρωταγωνιστές της ζωής μας, της πατρίδας μας και ενός καλύτερου κόσμου που αξίζουμε, μας ανήκει και είναι σήμερα και εφικτός. Η ιστορία διδάσκει πως κανένας κοινωνικός αγώνας δεν πήγε χαμένος εκτός από αυτόν που δεν δόθηκε".
Δεν παραθέτω πουθενά όπως θα διαπιστώσεις κανένα τσιτάτο και αυτό όχι από προκατάληψη απέναντι στο Μάρξ και σε κάθε άλλο στοχασρτή και επιστήμονα, αλλά γιατί δεν χρειάστηκε. Δεν έχω άλλωστε κανένα κόμπλεξ και κανένα ταμπού να επικαλεστώ όταν χρειάζετααι ακόμα και τον Χάγιεκ ή και τον Φρήντμαν, γιατί δεν είμαι καταναλωτής, ή οπαδός, αλλά σκεπτόμενος άνθρωπος.
Τώρα όσον αφορά στο ρόλο της παραδοσιακής αριστεράς, το θέμα έχει κριθεί από την ιστορία που την ξεπέρασε αφού η αριστερά έμεινε στα οράματα του 19ου αιώνα, πράγμα που οδήγησε τις κοινωνίες και την ανθρωπότητα να αυτονομηθούν πνευματικά, πολιτικά και οργανωτικά και να διεκκδικούν ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και όχι αστική δημοκρατία, σοσιαλδημοκρατία, ή δικτατορίς του προλεταριάτου.
Στον 21ο αιώνα αριστερά θα πει αγώνας για ΜΑΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, στην οικονομία, στην κοινωνία και στον πολιτισμό, δηλαδή αγώνας για ένα καλύτερο κόσμο ο οποίος σήμερα είναι όχι μόνο αναγκαίος αλλά και εφικτός, με την προϋποόθεση της υπέρβασης του απάνθρωπου και κατστροφικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και διανομής του κοινωνικού πλούτου.
Τόσ απλά είναι τα πράγματα για όσους δεν αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο και την κοινωνία του, ως Σίσυφο, αιχμάλωτο κάποιων μύθων και καταδικασμένο να ξοδεύει τη ζωή του άσκοπα.
Σήμερα η ανθρωπότητα έχει να διαλέξει μεταξύ της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ με ότι αυτά σημαίνουν...

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Τρί, 28/06/2011 - 15:40.


Αγαπητέ μου Φίλε vasilis74m,

στη διαδρομή της ιστορίας η ανθρωπότητα γνώρισε πολλά κοινωνικοοικονομικά συστήματα, τα οποία όταν αδυνατούσαν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών τους ανατρέπονταν από άλλα πιό σύγχρονα και πιό ικανά για να λύνουν προβλήματα.

Το σημερινό, το καπιταλιστικό σύστημα, ανάτρεψε το προηγούμενο γιατί υποσχέθηκε στην ανθρωπότητα "αδελφοτητα, ισοτητα, ελευθερια" και είναι αλήθεια πως τα κατάφερε καλύτερα από το προηγούμενο για κάμποσο διάστημα και σε πολλά επίπεδα.

Όμως όπως όλα τα συστήματα έτσι και ο καπιταλισμός γενιέται, ακμάζει, παρακμάζει και όταν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και της ανθρωπότητας τότε οι κοινωνίες και συνολικά η ανθρωπότητα είναι αναγκασμένες να το απομακρύνουν και να διαμορφώσουν ένα καινούργιο σύστημα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Αυτό συμβαίνει και τώρα με το κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

Καια επειδή όπως σωστά παρατηρείς, κάποιοι μπορεί να μπούνε μπροστά και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν τους άλλους, γι' αυτό το καινούργιο σύστημα που πάμε να χτίσουμε όλοι μαζί ,

1. καταργεί όλους εκείνους τους θεσμούς, νόμους κλπ. που κατοχυρώνουν την ανισότητα μεταξύ των ανθρώπων , όπως π. χ. την ατομική ιδιοκτησία πάνω στα μέσα παραγωγής, ώστε ο πλούτος που όλοι μαζί παράγουμε να μην γίνεται πλούτος των λίγων , αλλά να μένει πλούτος ολόκληρης της κοινωνίας για να μην πεθαίνουν οι πολλοί άνθρωποι από την πείνα και άλλοι, οι λίγοι να ζουν σε προκλητική πολύτέλεια και σπατάλη.

2. Η κατάργηση των θεσμών και των δομών της ανισότητας μπορεί να γίνει μόνο με την ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, όπου καταργείται η διάκριση μεταξύ κυβερνώντων και κυβερνωμένων, γιατί η κοινωνία αποφασίσει μόνη της και συλλογικά για τα προβλήματά της και καταργεί το σύστημα που αναθέτει την κυβέρνηση σε επαγγελματίες πολιτικούς και περιορίζει το λαό στο να ψηφίζει κάθε 4 χρόνια. Η κοινωνία σήμερα ως οργανωμένες συλλογικότητες δεν είναι η κοινωνία του παρελθόντος, γιατί το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργεί τις επιστήμες, χειρίζεται τη σύγχρονη τεχνολογία, διαθέτει πλούσιες εμπειρίες και πάνω από όλα μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο κόσμο χωρίς αφεντικά και δούλους. Οι συλλογικότητες διαθέτουν περισσότερη σοφία από όλους του επιμέρους σοφούς και επιπλέον διαφέρει από αυτούς γιατί η κοινωνία ενδιαφέρεται μόνο για το γενικό καλό.



Όλα όσα προτείνεις παραπάνω είναι προσπάθειες βελτίωσης του καπιταλισμού και θα ήταν χρήσιμα και αποτελεσματικά όταν ο καπιταλισμός θα είχε περιθώρια βελτίωσης. Όμως ο καπιταλισμός εξάντλησε όλες τις δυνατότητες που είχε για να βελτιώνεται και να λύνει προβλήματα και έχει εξελιχθεί σε απειλή για τη Φύση, την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό και επειδή από τη φύση του είναι καταστροφικός και απάνθρωπος το ζήτημα δεν είναι να τον βελτιώσουμε, αλλά να τον αλλάξουμε.

Η σημερινή παντοδυναμία του καπιταλισμού είναι μιά ψεύτικη εικόνα και το αποτέλεσμα του Φόβου και της παραπλάνησης των εργαζόμενων. Μόλις ο κόσμος κατανοεί τη δύναμή του και βγαίνει στις πλατείες, τα πράγματα δυσκολέυουν για τον καπιταλισμό και όταν η κοινωνική πλειοψηφία συνειδητοποιήσει τη δύναμή της και πάψει να φοβάται τότε που οι λίγοι εκμεταλλευτές και εξουσιαστές θα έχουν μείνει μόνοι τους και θα αναγκαστούν να αφήσουν την κοινωνία να πάρει τις τύχες της στα χέρια της.

Αυτό το σύστημα της Άμεσης Δημοκρατίας εφαρμόστηκε για δυό περίπου αιώνες στην αρχαία Αθήνα και έκτοτε έγιναν πολλές προσπάθειες για να ξαναεφαρμοστεί. το σημερινό κίνημα ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αυτό επιδιώκει και μάλιστα σε πιό σύγχρονη μορφή γιατί οι συνθήκες είναι σήμερα πολύ καλύτερες από τότε.

Σε συνθήκες ισότητας και άμεσης δημοκρατίες η ανθρωπότητα έζησε εκατομμύρια χρόνια ρπιν από τη βίαιη επιβολή της δουλείς και του σουλοκτητικού συστήματος.

Με άλλα λόγια δεν ζητάμε κάτι το άγνωστο, ούτε κάτι το αδύνατο. Ζητάμε το αυτονόητο για την ανθρώπινη κοινωνία που είναι το δικαίωμά της να ορίζει τη ζωή της.

Να είσαι καλά



Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από vasilis74m στις Τρί, 28/06/2011 - 18:48.


Φιλε Κωστα,

Το σημερινο καταντημα μας σαν κρατος δεν εχει αποκλειστικα υπευθυνο το ισχυον οικονομικο συστημα. Ειναι περισσοτερο θεμα νοοτροπιας των Ελληνων και αυτων που τον κυβερνουν.

Συμφωνω απολυτα οτι τα αγαθα ( ρευμα, νερο, τηλ/νιες, φυσικος πλουτος κλπ.) πρεπει να ειναι προς οφελος του πολιτη της οποιαδηποτε χωρας. Και παλι ομως για να γινει σωστη διαχειριση χρειαζονται επαγγελματιες οπως αντιστοιχα επαγγελματιες χρειαζονται για αμυντικα θεματα, και θεματα εθνικης ασφαλειας και εξωτερικης πολιτικης. Ουτε συ ουτε εγω ουτε καποιος απο τον απλο κοσμο μπορει να αναλαβει τετοιες μεγαλες ευθυνες. Αρα οι επαγγελματιες ειναι απαραιτητοι. Οπως επισης απαραιτητος ειναι και ο ελεγχος και αυτο ειναι ισως το πιο σημαντικο .Ενα οποιοδηποτε συστημα για να λειτουργησει θα πρεπει ο κοσμος να μπει στη νοοτροπια να δημιουργει και οχι να καταστρεφει, να εχει φιλοδοξιες να ανεβει αλλα οχι να παταει σε πτωματα γιαυτο. Να λειτουργει σαν ομαδα οταν πρεπει και οχι μονο ατομικα με τη σκεψη αφου εγω βολευτικα τι με νοιαζει για τον αλλο. Πιστευεις οτι εαν οι σημερινοι πολιτικοι ενοιωθαν οτι ελεγχονται και στη πρωτη λαμογια θα ειχαν βαριες επιπτωσεις θα λειτουργουσαν ετσι αλλαζονικα? Πιστευεις οτι εαν οι εργοδοτες -επιχειρηματιες ( με τις καταλληλες φυσικα συνθηκες να επενδυσουν) ηξεραν οτι αν δεν ειναι ενταξει στις υποχρεωσεις τους θα τους εβαζαν λουκετο και θα ειχαν επιπτωσεις ( φυλακιση δεσμευση περιουσιας κλπ) θα λειτουργουσαν ετσι? Οταν απουσιαζει ο ελεγχος οτιδηποτε συστημα και να ξεκινησει θα αποτυχει. Μπορει να ψηφιζεις ανα 5 χρονια αλλα να εχεις το δικαιωμα να επεμβεις οταν κατι ειναι παρανομο και να λειτουργει καλυτερα ετσι, οπως μπορει να αλλαζεις προσωπα ανα 6 μηνες και να μην ελεγχεται κανενας το οποιο σημαινει οτι τζαμπα φασαρια γινετε. Μπορουμε να βαλουμε ενα γενικο πλαισιο, μπορουμε να αλλαξουμε εξ ολοκληρου πολλα πραγματα, αλλα και παλι σε ενα γενικο πλαισιο, γιατι η εφαρμογη του οποιουδηποτε πλανου, σχεδιου, συστηματος θελει και εξειδικευμενα ατομα. Και οπως καλα γνωριζεις οι λεπτομερειες μπορει να μεταβαλλουν ενα αποτελεσμα.

Δεν ειμαι υπερμαχος κανενος συστηματος, αλλα προσπαθω να ειμαι ρεαλιστης γιατι οτι συστημα και να εφαρμοστει θα πρεπει να λειτουργησει οχι μονο στο εσωτερικο της χωρας αλλα να μπορει να λειτουργησει και εκτος συνορων.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Τρί, 28/06/2011 - 23:28.

Αγαπητέ μου vasilis74m

βλέπω να έχεις μιά εμμονή να αθωώνεις τον καπιταλισμό για τα εγκλήμα τά του κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού και να προσπαθείς να μεταφέρεις τις ευθύνες του στη "νοοτροπιά" των θυμάτων του.

Νομίζεις όμως πως αυτή η νοοτροπία είναι κάτι το μεταφυσικό που το κουβαλάει ο καθένας μας από τη γέννησή του και συνεπώς δεν έχει καμιά σχέση με το σύστημα στο οποίο ζούμε, δηλαδή με την παιδεία που παίρνουμε, με τις ανταγωνιστικές αξίες με τις οποοίες μας ζυμνώνουν από τα γεννοφάσκια μας, με τα πρότυπα που μας παρουσιάζουν , με τον ατομισμό που μας καλλιεργούν και με τον τρόπο που κάποιοι ρυθμίζουν τις επιλογές και τη ζωή μας; Για ξανασκέψου το θέμα.

Τώρα όσον αφορά την αναγκαιότητα των "επαγγελματιών" θα συμφωνούσα μαζί σου πως δεν μπορεί ο καθένας να κάνει το χειρούργο, αλλά εσύ μιλάς για επαγγελματίες πολιτικούς, κυβερνήτες, αφεντικά. Σκέψου όμως πως στην Αθηναική Δημοκρατία ακόμα και οι στραηγοί εκλέγονταν απο την εκκλησία του Δήμου για κάθε μάχη και όχι για όλη τη ζωή τους. Ακόμα και ο Περικλής εκλέγονταν για θητεία ενός χρόνου και επειδή κρίνοντα καλός επανεκλέγονταν, για δεκαετίες, αλλά κάθε χρόνο και νέα εκλογή. Το σημαντικότερο δε είναι πως όσοι ασκούσαν κυβερνητικά και δικαστικά καθήκοντα δεν εκλέγονταν, αλλά κληρώνονταν , ώστε όλοι οι πολίτες να κυβερνούν και να δικάζουν εναλλασσόμενοι στις ευθύνες κάθε χρόνο και διαφορετικοί.

Αν όμως εννοείς πως για πολλά πράγματα χρειάζονται ειδικοί και η γνώμη τους για το πως θα χτίσουμε λ.χ. ένα υδροηλεκτρικό Φράγμα θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, αλλά μέχρι του σημείου να καταθέσουν τις ειδικές γνώσεις τους και τις εναλλάκτικέςε προτάσεις τους, με όλα τα σχετικά στοιχεία, ώστε να μπορεί η κοινωνία να παοφασίσει και όχι οι "ειδικοί", για λογαριασμο υποτίθεται της κοινωνίας.

Εκεί που συμφωνώ απόλυτα μαζί σου είναι πως χρειαζεται ουσιαστικός και σκληρός έλεγχος. Η διαφορά μας είναι πως εσύ οιστεύεις πως σε συνθήκες καπιταλισμού, όπου το χρήμα ψηφίζει νόμους, εξαγοράζει υπουργούς, πρωθυπουργούς, δικαστές, αστυνόμους, στρατηγούς, καθηγητές, μητροπολίτες, αρχιεπισκόπους και ελεγκτές μπορεί να υπάρξει έλεγχος.

Ενώ το σωστό είναι πως όταν όλοι μαζί αποφασίζουμε σε συνθήκες ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, δηλαδή όταν η κοινωνία, και όχι κάποιοι για λογαριασμό της, αποφασίζει και όλοι είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι κάθε στιγμή τότε δεν υπάρχουν περιθώρια για λαμογιές και ο έλεγχος είναι ουσιαστιός και αποτελεσματικός.

Να το ξαναπούμε όμως πως καπιταλισμός, δηλαδή εξουσία των λίγων πάνω στους πολλούς, αφεντικά και δούλοι δεν μπορούν να συνυπάρξουν με ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Πρέπει να ξεκαθατίσουμε τι θέλουμε. Καπιταλισμό με όσα αυτό σημαίνει , ή ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ με όσα επίσης σημαίνει. Και τα δυό μαζί δεν μπορύμε να τα έχουμε. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας επιλέξουμε το καλύτερο για όλους μας.


Τώρα εσύ αναλογίσου ποιό είναι το σωστό και ποιός είναι ρεαλιστής.

Να είσαι καλά

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από avakas


Αυτά που λεει ο φίλος collective μοιάζουν σαν αντιγραφή από βιβλίο με ιστορικές αναλύσεις. Αν δεν είναι, χαράς τη μνήμη του εφόσον είναι όπως τα λέει.

Ο τρόπος που αναλύει και απαντάει ο Κ. Λάμπρου είναι τεκμηριωμένος άρτια - (μην ξεχνάτε πως λέω την άποψη μου εδώ, και μάλιστα υπό το πρίσμα της προσφιλούς επιστημονικής μεθόδου) , οι απόψεις του είναι απαλλαγμένες από εμμονές και μου μοιάζουν αρκετά επεξεργασμένες, και τέλος το ύφος του ...απλά είναι μια χαρά, απάντησε και σε όλους τους ενδιαφερόμενους. K προφανως προτεινει...dimitra k

vasilis 74m αυτά που λέγονται είναι ακριβώς τελείως διαφορετικά από τις παπαρολογίες που ειπωνονται από τους δέμιους πολιτικούς ταγούς, διότι τα κίνητρα που διαμορφώνονται για να υλοποιηθούν είναι διαφορετικά. Επίσης τι είναι πιο μεγάλης ουσίας από το να γνωρίζουμε γιατί??? είναι έτσι η κατάσταση και να προτείνουμε αυτό που θα την κάνει να είναι αλλιώς. Οφείλουμε να ξέρουμε πως αυτό που λέγεται επικοινωνιακή πολιτική και που είναι μάλιστα μερίδα του λέοντος των αρμοδιοτήτων του πολιτικού κόσμου, ασχολείται με το πως θα φαίνονται σωστές οι ενέργειές τους...ενώ οι κακόμοιροι που γράφουμε εδώ δεν έχουμε ούτε κλιπάκι στην προυπηρεσία μας.
''...προέρχεται από την μονεταριστική ή ανταλλακτική φύση της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης''

Αυτό δεν υποστηρίζεται από καμία επιστήμη. Είναι αυθαίρετο συμπέρασμα που προκύπτει από την παρατήρηση των κοινωνικών δοσοληψιών τη σήμερον. Αλλά δεν είναι αξίωμα, δεν γνωρίζω καν αν υπάρχουν αξιώματα στις κοινωνικές επιστήμες. Μάθετε ότι ο άνθρωπος έχει πιθανότατα την ικανότητα να μεταβάλλει την ίδια του τη φύση από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στα επιτεύγματα του είδους του-συνθήκη που σήμερα δεν υφίσταται. Επίσης όποιος ενδιαφέρεται ας ψάξει περί ''γνωστικής παραφωνίας'' , ψυχοπαθολογία που σχετίζεται με τη σύγχυση πραγματικού και παρατηρούμενου, και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
''Συνεπώς, αντί να προσπαθούμε να αλλάξουμε το καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα θα προτιμούσα να διαμορφώσουμε πολίτευμα, κοινωνικές δομές, και συνειδήσεις ώστε να σταθεροποιηθεί το κοινωνικο-οικονομικό-πολιτικό σύστημα. Ο απώτερος σκοπός όλου αυτού του συστήματος θα πρέπει να επιτρέπει την ατομική ολοκλήρωση μέσα από το ταξίδι της ζωής.''

Η κατακλείδα σου (με bold) είναι από τις ιδέες που ....κυριολεκτικά απογειώνει την μικρή πορεία κάθε ανθρώπου στον έμβιο κόσμο, δίνει νόημα στο ίδιο το ον και αφαιρεί από όλα τα περιττά.. Η ιδέα (όπως φαίνεται είμαι υπέρμαχός της) αφομοιώνει όλες τις διακρίσεις που έχουμε εισάγει στο κοινωνικό σύνολο (έξυπνος-χαζός, άσπρος-μαύρος, μορφωμένος-αμόρφωτος κλπκλπκλπ) μα πραγματικά δεν γίνεται να αναλύσω περισσότερα εδώ, ούτε ίσως χρειάζεται.

Όσον αφορά σε αυτό που λες ''θα προτιμούσα...'' , είναι σαφώς ζητούμενο αλλά αυτό που εξετάζεται (κ από τον Κ.Λ.) είναι το κατά πόσο το περιβάλλον μέσα στο οποίο εξελίσσονται όλα είναι καθοριστικό για τη διαμόρφωση που περιγράφεις. Οφείλουμε να καταλάβουμε πως οι απόψεις μας είναι σε ένα ποσοστό δέσμιες και απορρέουσες του παρόντος συστήματος και σε ένα άλλο παράγωγα της όποιας φαντασίας διαθέτει ο καθείς (ομολογουμένως υπάρχουν ευφάνταστα κείμενα και εδώ...!)-αυτές οι 2ες μπορεί σε πολλούς να ακούγονται υπερβολικές και άτοπες αλλά για να πετύχει η αλλαγή χρειάζονται όσο τίποτα, ''θρέφουν'' δλδ ένα κάρο κόσμο. Και σίγουρα αυτοί που τις διατυπώνουν δεν έχουν απαίτηση να προέλθουν από ανθρώπους που λυγίζουν υπό το βάρος μείζονων προσωπικών αναγκών...΄γι' αυτό αυτή τη στιγμή είναι εξίσου σημαντικά αυτά που έχουμε ο καθένας να προσφέρουμε, εδώ - στην πλατεία-στο σπίτι κλπ.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ποβλήθηκε από vasilis74m στις Τετ, 29/06/2011 - 08:48.

Αγαπητε Κωστα,

Δεν ειμαι υπερμαχος κανενος συστηματος απο τα γνωστα γιατι ολα οταν πλησιαζει το τελος τους εχουν καταληξει στο ιδιο αποτελεσμα. Ο κοσμος να πειναει και οι λιγοι να πλουτιζουν. Απειρα τα παραδειγματα απο χωρες που αποτιναξαν διαφορα συστηματα.

Δεν ειμαι αντιθετος ουτε στο θεμα μικρης θητειας και εναλλαγη με κληρωση, με επετηριδα, με σειρα προτεραιοτητας με οτι μπορει να αποδωσει καλυτερα. Οσο για τη νοοτροπια... Αν εμεις ο λαος δεν παρακαλουσαμε τους " αρχοντες" βουλευτες για μια θεση στο δημοσιο δεν θα γινοταν αυτο το πανηγυρι και η αναλγησια του δημοσιου τομεα. Εαν εμεις δεν τσιμπαγαμε στο πειρασμο της καλοπερασης με δανεια ( εορτοδανεια, διακοποδανεια, μπουζουκοδανεια κλπ) δεν θα ημασταν καταχρεωμενοι ολοι. Εαν φροντιζαμε να συνεχισουμε τις οικογενειακες επιχειρησεις στην επαρχια, και δεν θελαμε ολοι τη μεγαλη ζωη στις μεγαλουπολεις δεν θα ερημωνε και μαραζωνε η επαρχια. Αν φροντιζαμε να μη ξεχασουμε την ιστορια μας ισως να ειχαμε αντιδρασει πιο νωρις. Σ ολα αυτα ομως δεν ειμαστε και μεις αποκλειστικα υπευθυνοι γιατι μας καλλιεργησαν προσδοκιες, και μας εδωσαν μια ελπιδα μιας καλυτερης διαβιωσης. Και αυτο για ανθρωπους που ειχαν ταλαιπωρηθει και στερηθει για χρονια ηταν ενα ισχυρο κινητρο να μη συμβει το ιδιο και στα παιδια τους. Στο θεμα καπιταλισμος η αμεση δημοκρατια ειναι 2 τελειως διαφορετικα θεματα τα οποια ομως ειναι αλληλενδετα . Το πρωτο ειναι ενα απλο οικονομικο συστημα η αμεση δημοκρατια συνδεεται πιο πολυ με τη λειτουργια ενος κρατους και τη μορφη διακυβερνησης του. Διαφορετικα αλλα αλληλενδετα. Αυτο το οποιο παιζει ρολο και τα συνδεει ειναι ο τροπος κατανομης του πλουτου και των βαρων, η σωστη διαχειριση του δημοσιου χρηματος, ο ΕΛΕΓΧΟΣ για καθε πεπραγμενο, ειτε ειναι η διαχειριση των εσοδων του κρατους, ειτε ειναι κερδοσκοπια των μεγαλων επιχειρηματικων γκρουπ και των τραπεζων, ειτε ειναι η διαχειριση των φυσικων πορων και του πλουτου της χωρας, ειτε ειναι οι κοινωνικες παροχες και βοηθηματα στους ανθρωπους που πραγματικα εχου αναγκη. Εχουμε αναγκη απο ελεγχο και ορια σε καθε πραγμα. Και επειδη ανεφερες επαγγελματιες πολιτικους, κυβερνητες, αφεντικα. Ναι η εκκλησια του δημου οριζε στρατηγους αλλα αυτος που οριζοταν ηταν μπροσταρης "αφεντικο". Ναι χρειαζεται επαγγελματιας πολιτικος γαι θεματα εξωτερικης πολιτικης, ο οποιος μπορει να ειναι και καποιος καθηγητης πανεπιστημιου με την αναλογη γνωση και κυρος. Οι επαγγελματιες ειναι απαραιτητοι αλλα με τη προυποθεση να λειτουργουν με βαση το συμφερον του λαου, του εθνους και να ελεγχονται! Οποιους και να επιλεξουμε με οποιο τροπο και να επιλεχθουν για οσο χρονο και να επιλεχθουν θα ειναι επικεφαλεις και κυβερνητες. Η διαφορα ειναι οτι πρεπει να υπαρχει και ενα πλαισιο που θα εφαρμοζουν αυτα για τα οποια επιλεχθηκαν και να ελεγχονται αν το εκαναν αυτο. Αν καποιος εχει τασεις διαφθορας θα το κανει ειτε εχουμε αμεση, η εμμεση η οτιδηποτε ειδος δημοκρατιας η οικονομικου συστηματος. Νοοτροπια λοιπον εννοω ολο αυτο το σαπιο που δημιουργηθηκε και καλλιεργηθηκε απο κυβερνοντες και κυβερνομενους, ετσι ωστε οι πρωτοι να δρουν κκαι να πραττουν ανενοχλητοι και οι δευτεροι να ζουν σε μια εικονικη πραγματικοτητα του ευκολου πλουτισμου χωρις δουλεια, αδιαφορωντας για το διπλανο μας. Οπως φυσικα και δεν μπορω να ειμαι αντιθετος σε καποιον που ειναι ικανοτερος να εχει καλυτερες αμοιβες απο μενα, η αν εχει ειδικες γνωσεις να πλουτισει. Αλλο ομως το πλουτιζω γιατι εχω καποιες γνωσεις και τις χρησιμοποιω, αλλο κανω λαμογιες. Αλλο εκμεταλλευομαι μια επαγγελματικη ευκαιρια αλλο καταστρεφω τον αλλο να επιβιωσω εγω.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Τετ, 29/06/2011 - 13:46.


Αγαπητέ vasilis74m ,

συνεχίζεις να μην καταλαβαίνεις, γιατί δεν θέλω να πιστέψω πως κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, πως όσο η ζωή ολόκληρης της εργαζόμενης κοινβωνίας βρίσκεται στα χέρια πέντε-δέκα οικονομικών συγκροτημάτων, γιατί αυτοί ελέγχουν τα μέσα παραγωγής και με τον πλούτο τους αγοράζουν νομοθέτες, κυβερνήτες, δικαστές κλπ. κλπ. μέχρι ακόμα, όπως λες, κι' εμάς τους ίδιους για ένα διορισμό δεν μπορεί να υπάρξει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατι ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ χωρίς να ελέγχει η ίδια η κοινωνία τα μέσα παραγωγής δεν μπορεί να υπάρξει. Στη φύση του καπιταλισμού βρίσκεται η κλοπή, η διαπλοκή, η απάτη, η καταστροφή, η βία, ο Φόβος, ο πόλεμος, γιατί ο καπιταλισμός ενδιαφέρεται μόνο για τη με κάθε θεμιτό και εθέμιτο τρόπο μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι τη μεγιστοποίηση της ευτυχίας των ανθρώπων και των κοινωνιών τους.

Όσο για τη νοοτροπία προσπάθησε να καταλάβεις πως συτή έχει σχέση με το περιβάλλον, τόν τρόπο δηλαδή με το σύστημα στο οποίο ζούμε και μας την περνάνε με χίλιους-δυό τρόπους. Κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν διαφορετική και η νοοτροπία μας. Και βέβαια συμφωνώ μαζί σου πως πρέπει να κάνουμε προσπάθεια να ξεπεράσουμε αυτή τη νοοτροπία που που μας φόρεσε το σύστημα και να δούμε τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας ως κοινωνίες και όχι ως άτοιμα, γιατί διαφορετικά πέφτουμε στην παγίδα να ανταγωνιζόμαστε εκατό άτομα για δέκα θέσεις, όταν μάλιστα μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις και για τους εκατό, αν η κοινωνία και όχι η πλουτοκρατία ρυθμίζει τα της οικονομίας.

Όσον αφορά στις ευθύνες, συμφωνώ μαζί σου πως κανένας μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Όμως εσύ, όπως και πολύ άλλοι, άλλοι από άγνοια και κάποιοι από κουτοπονηριά, κάνεις το λάθος να μοιράζεις τις ευθύνες του καπιταλισμού σε δύο ίσα μέρη, οπότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως αν εμείς είμασταν διαφορετικοί τα πράγματα θα ήταν καλύτερα και συνεπώς αθώος ο καπιταλισμός.

Και βέβαια έχουμε κι' εμείς ευθύνες, ααλά οι δικές μας ευθύνες βρίσκονται αλλού και μάλιστα στη σφαίρα των θεμάτων που αφορούν τη θέση μας στην παραγωγή, τη σχέση μας με τα μέσα παραγωγής, τη σχέση μας με τον πλούτο που παράγουμε, τη θέση μας στην κοινωνία, τις μεταξύ μας σχέσεις, όπως επίσης και τη σχέση μας με το βιβλίο γνώσης, την αυτομόρφωση, τη σχέση μας με τη Φύση, τον πολιτισμό και το μέλλον των παιδιών μας .

Αν κατανοήσουμε αυτές τις ευθύνες μας τότε δεν θα προσπαθούμε να βελτιώσουμ ένα καταστροφικό και απάνθρωπο οικονομικοκοινωνικό σύστημα, το οποίο είναι έτσι από τη φύση του και συνεπώς δεν διορθώνεται, αλλά θα φροντίσουμε όλοι μαζί και με ειρηνικό τρόπο να το στείλουμε στα ράφια της ιστορίας και να συνεχίσουμε να ζούμε αυτοκυβερνώμενοι σε συνθήκες ισότητας, αλευθερίας, ευημερίας, δημοκρατίας και ειρήνης, χωρίς επαγγελματίες κυβερνήτες και χωρίς αφεντικά

Αυτές είναι σήμερα οι αναγκαιότητες, αλλά και οι αντικειμενικές δυνατότητες. Μόνο που πρέπει να τις γνωσρίσουμε όλοι με δική μας ατομική και συλλογική προσπάθεια αυτομόρφωσης, γιατί αυτά που μας έμαθε το καπιταλιστικό σύστημα παιδείς όχι μόνο δεν φτάνουν, αλλά μας εμποδίζουν και μας κάνουν υποστηρικτές θέσεων και αντιλήψεων που είναι αντίθετες από τα πραγματικά συμφέροντά μας. Αν έχεις λίγοχρόνο και διάθεση ρίξε μιά ματιά στο παρακάτω κείμενο με θέμα "ιστορικές διαστάσεις της κοινωνικής ηγεσίας" στη διεύθθυνση
http://infonewhumanism.blogspot.com/2007/11/blog-post_4307.html

Νομίζω όμως πως μονοπωλούμε το διάλογο και γι' αυτό ας αφήσουμε χώρο και χρόνο να εκφραστούν και όσοι άλλοι παρακολουθούν αυτό τον πολύ ενδιαφέροντα διάλογο και φυσικά θα επανέρθουμε.

Να είσαι καλά

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από vasilis74m στις Τετ, 29/06/2011 - 14:44.

Αγαπητε Φιλε Κωστα

Αν και στα περισσοτερα συμφωνουμε, υπαρχουν πραγματα στα οποια διαφωνω και δεν εχουν σχεση με κανενα καπιταλισμο. Τα πραγματικα προβληματα δεν ανηκουν ουτε ειναι αποκλειστικοτητα ενος συστηματος. Ουτε καθε συστημα ειναι μονο αρνητικο η μονο θετικο. Παρε ενα παραδειγμα απο κουμμουνιστικα συστηματα τα οποια μετεξελιχθηκαν σε καθεστωτα με φιμωση της ελευθεριας λογου, πρωτοβουλιων κλπ. Αυτο που δεν μπορω να δεχτω ειναι ο πληρης αφορισμος και η πληρης ισοπεδωση για κανενα οικονομικο συστημα, η μοντελο. Ακομα και στη δικτατορια που μας γυρισε πισω χρονια υπαρχουν θετικα που εχουν γινει, οπως δρομοι που ακομα τους περπαταμε, ηλεκτρισμος σε απομακρυσμενα χωρια, χαρισμα χρεων σε αγροτες.... αυτο δεν σημαινει οτι πρεπει να ειμαστε υπερ οποιασδηποτε χουντας!!
Αν υπαρχουν λοιπον καποια θετικα σε τοσο σκληρο καθεστως πως ειναι δυνατον να μην υπαρχουν σε ενα πιο ελευθερο συστημα? Αυτη η ισοπεδωση των παντων ειναι χειροτερη και απο το ιδιο το συστημα καθαυτο. Και η πυρηνικη ενεργεια οταν ανακαλυφθηκε ξεκινησε για να λυσει το ενεργειακο προβλημα αλλα κατεληξε σε ενα φοβερο οπλο που και μονο το ακουσμα του τρομαζει. Καθε συστημα ξεκιναει με ενα σκοπο και με τις αγαθοτερες προθεσεις, το αν θα μεταλλαχτει, θα λοξοδρομησει και θα καταστει απεχθες δεν φταιει το συστημα απο μονο του φταιει αυτος που το υπηρετει και το διαχειριζεται. Συμφωνω εν μερη για διαχειριση των μοναδων παραγωγης απο τη κοινωνια, δεν μου λες ομως το τροπο? Πιστευεις δλδ οτι ενα χ εργοστασιο αν το παρουν στα χερια του οι εργαζομενοι ειναι σιγουρο οτι θα συνεχισει να αποδιδει και να παραγει ετσι ωστε να πληρωνει καλους μισθους, και παραλληλα να αποφερει κερδη? Και μη ξεχνας και τη λαικη παροιμια που λεει " οπου λαλουν πολλοι κοκοροι αργει να ξημερωσει" και δυστυχως στη χωρα μας ισχυει το εγω ξερω τα παντα και οι αλλοι δεν ξερουν τιποτα.
Οσο για το οτι ο πλουτος εχει συγκεντρωθει σε λιγους βρες μου μια χωρα παγκοσμιως να μην συμβαινει αυτο με οποιοδηποτε συστημα! Απο κει και περα το θεμα ειναι τα ορια, τι οριοθετεις, πως το κανεις και με ποιους το κανεις. Αν ελεγχεις, τι ελεγχεις, ποσο το ελεγχεις και με ποιους το κανεις. Ολα εξαρτωνται απο τους ανθρωπους απο σενα απο μενα απο το καθε ενα. Αλλα για να γιατρεψεις κατι πρεπει να το προλαβεις πριν εξελιχθει.
Και θα το επαναλαβω αλλη 1 φορα δεν ειμαι υπερμαχος κανενος συστηματος!!
Ειμαι υπερμαχος της σωστης διαχειρισης του δημοσιου χρηματος, της σωστης αμοιβης των εργαζομενων, του κοινωνικου κρατους οπου χρειαζεται, της δικαιοσυνης στη κατανομη των βαρων, του ελεγχου των δημοσιων λειτουργων- προσωπων, της ελευθεριας λογου εκφρασης, και εκτος απο την ομαδικοτητα να επιβραβευεται και η ατομικοτητα σε θετικα πραγματα και να προσπαθουμε οχι να ριξουμε τον αλλο για να φανουμε εμεις, αλλα να ανεβουμε εμεις στο επιπεδο καποιου που πραγματικα ειναι αξιος.
Οτι εχω γραψει παραπανω δεν εχουν σχεση με καπιταλιστικο, σοσιαλιστικο, κομμουνιστικο η οποιοδηποτε αλλο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ μοντελο. Τα συστηματα τα κανουν ανθρωποι, τα διαχειριζονται και τα υπηρετουν ανθρωποι. Αν αυτοι δεν ειναι ικανοι, η ειναι διεφθαρμενοι δεν φταει το συστημα φταινε αυτοι που τους επελεξαν, αυτοι που δεν τους ελεγξαν και αυτοι που δεν τους πεταξαν κλωτσηδων εξω.
Και επειδη εχεις κολλησει ασχημα με το καπιταλισμο.... αλλο καπιταλισμος, αλλο αμεση δημοκρατια ! ειναι αλληλενδετα αλλα διαφορετικα, το πρωτο ειναι οικονομικο μοντελο το δευτερο ειναι συστημα εσωτερικης διακυβερνησης!
Καλη η θεωρια γενικα και απο ιδεες παρα πολλες, τροπους να εφαρμοστουν θελω να δω πρακτικους και ρεαλιστικους, ετσι ωστε να εφαρμοστουν και να αλλαξει πραγματικα κατι προς το καλυτερο, χωρις να χρειαστει να απομονωθουμε σαν εθνος, αλλα και να εχουμε τη δυναμη της φωνης μας παντου και ειμαστε περηφανοι για τη κληρονομια μας, δειχνοντας οτι δεν εχουμε τιποτα να ζηλεψουμε απο τους προγονους μας!
Οσο για το χωρο φυσικα να αφησουμε και αλλους να πουν τις αποψεις τους αν και πιστευω οτι μεχρι τωρα το εχουν απολαυσει αυτο :)

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Τετ, 29/06/2011 - 23:18.

Αγαπητέ Φίλε vasilis74m,

προσπαθώ να αποφύγουμε τους παράλληλους μονόλογους και να κάνουμε διάλογο, αλλά τελικά μάλλον δεν τα καταφέρνουμε.
1. Σου απάντησα και σε άλλο σημείο πως η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν έχει τίποτα κοινό ούτε με τον καπιταλισμό, αλλά ούτε και με τον λεγόμενο πρώην 'υπαρκτό σοσιαλισμό', ο οποίος κατά τη σύγχρονη πολιτική θεωρία και επιστήμη δεν ήταν παρά ένας κρατικόμονοπωλιακός καπιταλισμός. Εσύ όμως επιμένεις στην άποψή σου χωρίς να λαβαίνεις υπόψη σου τα επιχειρήματα του συνομιλητή σου. Δικαίωμά σου και σου εξηγώ πως δεν έχω καμιά πρόθεση να σε κάνω να υιοθετήσεις τη γνώμη μου, αλλά να συμφωνήσουμε τουλάχιστον στις έννοιες , όπως η επιστήμη τις ορίζει, διαφορετικά κάνουμε παράλληλους μονόλογους, οι οποίοι βέβαια δεν είναι διάλογος.
2. Αν είχες καταλάβει τι σημαίνει ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ για την οποία επιχειρηματολογώ από την αρχή του διαλόγου μας δεν θα με χρέωνες με τη φράση πως "δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε υπέρ οποιασδήποτε χούντας!!", γιατί χούντες δημιουργεί κάθε εκμεταλλευτικό σύστημα, όπως λ. χ. ο καπιταλισμός και όχι η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
3. Επιμένεις να τονίζεις πως δεν είσαι "υπέρμαχος κανενός συστήματος!!", πράγμα που παραπέμπει πως είσαι απολίτικος παρατηρητής που δεν σε ενδιαφέρει πως οργανώνεται και λειτουργεί η κοινωνία στην οποία ζεις, σαν να μην σε ενδιαφέρει το θέμα. Όμως δεν υπάρχουν κοινωνίες χύμα και εκτός συστημάτων που ο καθένας κάνει ότι θέλει, γιατί τότε δεν μιλάμε για ανθρώπινες κοινωνίες, αλλά για ζούγκλα όπου ισχύει το δίκαιο του ισχυροτέρου, πράγμα που μοιάζει με τον χαοτικό, καταστροφικό και απάνθρωπο καπιταλισμό. Επειδή δεν θέλουμε κοινωνίες ζούγκλα, αλλά κοινωνίες ευνομούμενες στα πλαίσια των οποίων όλοι οι πολίτες είναι ίσοι, ελεύθεροι, και ευτυχισμένοι. Σύστημα λοιπόν είναι το σύνολο των θεσμών, δομών και λειτουργιών μιάς συγκεκριμένης κοινωνίας. Άλλα συστήματα είναι εκμεταλλευτικά, καταπιεστικά, καταστροφικά και απάνθρωπα γιατί κάνουν τους πλουσίους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερος και άλλα ενδιαφέρονται να μην υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενοι. Με το να λες πως δεν είσαι υπέρ κανενός συστήματος στην ουσία κάνεις τον Πόντιο Πιλάτο και πιθανόν να κάνεις και τον "καλό νοικοκύρη" που δεν σε νοιάζει εσένα ούτε για τη φτώχεια των άλλων , ούτε και για το αν θα έχουν αύριο τα παιδιά σου δουλειά, ζωή , ευτυχία. Είμαι βέβαιος όμως πως δεν είσαι ούτε υποκριτής , ούτε αδιάφορος, διαφορετικά δεν θα έμπαινες σ' αυτό το διάλογο. Κάθε συνειδητός άνθρωπος αναγκαστικά είναι κατά κάποιου και υπέρ κάποιου άλλου συστήματος. Κι' αν δεν υπάρχει κανένα, όπως συμβαίνει στις μέρες μας, σύστημα που να εκφράζει τα συμφέροντα ολόκληρης της κοινωνίας τότε η κοινωνία θα καλύψει η ίδια αυτό το κενό και θα διαμορφώσει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και αυτό κάνουμε τώρα εδώ και στις πλατείες, ένα καινούργιο σύστημα , πράγμα που η ανθρωπότητα το έκανε πολλές φορές στην ιστορική της διαδρομή.

ΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

4. Και αντί να σκεφτείς όλα αυτά τα πράγματα με χρεώνεις εκείνο το "επειδη εχεις κολλησει ασχημα με το καπιταλισμο.... αλλο καπιταλισμος, αλλο αμεση δημοκρατια ! ειναι αλληλενδετα αλλα διαφορετικα, το πρωτο ειναι οικονομικο μοντελο το δευτερο ειναι συστημα εσωτερικης διακυβερνησης!", χωρίς να σκεφτείς ότι πέρα από τις αυτοσχέδιες προσωπικές απόψεις σου υπάρχουν και επιστήμες που ασχολούνται με τα θέματα και μέχρι τώρα καμιά δεν υποστηρίζει την άποψή σου ότι καπιταλισμός και ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι αλληλένδετα και ότι ο καπιταλισμός είναι μόνο οικονομικό σύστημα και η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι σύστημα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αυτή η αντίληψη δεν θεμελιώνεται κατά κανένα τρόπο και για τον πρόσθετο λόγο πως το σύστημα διακυβέρνησης του καπιταλισμού είναι η αστική αντιπροσωπευτική δημοκρατία και όταν αυτή αδυνατεί να στηρίξει τον καπιταλισμό τότε σκαρώνονται διάφορες χούντες με τη φανταCIA ΤΩΝ ΚΑΡΑΒΑΝΑΔΩΝ, τους οποίους ο λαός πληρώνει να φυλάνε την πατρίδα και αυτοί φυλάνε τους πατριδοκάπηλους, τους σκοταδιστές και τους κλέφτες του δημόσιου πλούτου.
Αγαπητέ μου Φίλε vasilis74m,
θα μπορούσα να μην σου πω ανοιχτά τις απόψεις μου για να μην γίνω δυσάρεστος, εκτιμώ όμως και επειδή σε εκτιμώ) πως το χρέος μου είναι να είμαι χρήσιμος, τόσο σ' εσένα όσο και σε όσους παρακολουθούν αυτό το διάλογο καταθέτοντας τις απόψεις αυτές τις οποίες βέβαια θέτω στην κρίση όλων προκειμένου να είναι ο διάλογός μας γόνιμος και με επιχειρήματα, αφού σε αυτόν μπήκαμε να συμφωνήσουμε πάνω σε αλήθειες, θέσεις και αξίες και όχι να επιβάλλουμε αβασάνιστες και ατεκμηρίωτες απόψεις.
Είμαι βέβαιος πως αν το ψάξεις ακόμα και με λίγο διάβασμα, γιατί ως άνθρωποι και ως κοινωνίες δεν ξεκινάμε από το (α), αφού έχουμε κάνει ήδη μιά μεγάλη διαδρομή και κάποια πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί από την επιστήμη και όσους επιστήμονες σέβονται τον κοινωνικό τους ρόλο και δεν πούλησαν την επιστήμη τους στο μαμωνά, θα συμφωνήσουμε και σε αυτό πως δηλαδή η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν έχει τίποτα κοινό με καπιταλισμούς και ψευτοσοσιαλισμούς που χωρίζουν την κοινωνία-ανθρωπότητα σε εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους, αφεντικά και δούλους, σε τσοπάνηδες και σε "κοπάδια", σε "ηγέτες-πρωτοπορίες και σε 'όχλο και μάζες', γιατί η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι το καινούργιο σύστημα αξιών για μιά κοινωνία της ισότητας, γιατί όπου υπάρχει ανισότητα δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία και ανθρωπιά. Κι' αυτό γιατί όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι, διαφορετικοί αλλά ίσοι και πρέπει να μπορούν και να ζουν ως ίσοι. Εκτός κ' αν εσύ δεν είσαι υπέρ της ισότητας, οπότε και εφόσον αυτή είναι η άποψή σου που δεν τη συζητάς, τότε δεν έχει αντικείμενο ο διάλογός μας.
Αυτά και να είσαι καλά
Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από g24l στις Τετ, 29/06/2011 - 14:43.

Συμφωνώ και πάλι στο πνεύμα αν και στα σημεία μπορεί να έχουμε διαφορές. Ωστόσο δυο σημαντικές και αξεπέραστες διαφορές είναι:
1. Ότι η άμεση δημοκρατία προϋποθέτει ένα κομμουνιστικού τύπου οικονομικό μοντέλο.
Αντιπαράδειγμα η δημοκρατία στην αρχαία Ελλάδα, με τις ατέλειες που μπορεί να είχε. Η δημοκρατία στην Ελβετία, που ίσως να μην είναι τέλεια, αλλά αν δεις προσεκτικά θα κατανοήσεις το υπαρκτό όσων λέω. Εξάλλου, μέχρι ημέρας, ποτέ δεν υπήρξε δημοκρατικό κομμουνιστικό καθεστώς.
2. Ότι η άμεση δημοκρατία μπορεί να υπάρξει χωρίς κυβερνητική.
Η διαφωνία έγκειται στην παραδοχή από την οποία ξεκινάμε. Εσύ λες, όλοι άνθρωποι είναι εξίσου ικανοί σε όλα. Αντ' αυτού εγώ παραδέχομαι ότι οι άνθρωποι είναι ίσοι έναντι του νόμου αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όλοι ίσων ικανοτήτων. Συνεπώς, οι ικανότεροι πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερο μερίδιο στην λήψη αποφάσεων και στην δημοκρατική νομιμοποίηση τους. Δηλαδή, να εξηγούν και να δικαιολογούν στους υπόλοιπους. Το σύστημα που προτείνω επιτρέπει τον έλεγχο της εξουσίας και είναι πολλάκiς αποδοτικότερο από μια επίπεδη οργάνωση άμεση δημοκρατίας. Η άμεση δημοκρατία νομιμοποιεί την κυβερνητική.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από χριστίνα γυφτάκι στις Πέμ, 30/06/2011 - 04:02.

Αγαπητοί συναγωνιστές,

πρέπει κάποια στιγμή ν αναρωτηθούμε γιατί όποτε αρθρώνεται πολιτικός λόγος βαφτίζεται ξύλινος, μήπως μας έχουν ψεκάσει πολλές ειδήσεις σταρ? Και γιατί με το άκουσμα της λέξης αντικαπιταλισμός συνειρμικά έρχεται στο μυαλό η Σοβιετική ΄Ενωση και όλα της τα αμαρτήματα. Η πολιτική σκέψη είναι ταυτόσημη με τη δημοκρατία και το γεγονός ότι την αποφεύγουμε για να μην κάνουμε τα λάθη των γονιών μας -όπου κι αν άνηκαν-είναι από τους λόγους που έχουμε καθηλωθεί στον καναπέ και φτάσαμε ως εδώ. Το κίνημα είναι αχρωμάτιστο αλλά όχι απολιτίκ, και είναι ανάγκη για την επιβίωσή του να βρει το δρόμο του στις πλατείες.

Να είστε καλά,

Χριστίνα Παπατόλη


Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Παρ, 01/07/2011 - 00:55.

Αγαπητή μου Χριστίνα,

συμφωνώ απόλυτα με τη θέση σου πως "το κίνημα είναι αχρωμάτιστο αλλά όχι απολιτίκ, και είναι ανάγκη για την επιβίωσή του να βρει το δρόμο του στις πλατείες" και γι' αυτόν ακριβώς το λόγο προτείνω να αποκτήσει πολιτική ταυτότητα και να διακηρύξει τους στρατηγικούς του στόχους, δοαφορετικά με την αναποφασιστικότητά του θα γίνει βορά του αστικού κομματικού συστήματος ή θα διαλυθεί . Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ευθύνες μεγάλες. Αυτός ο αγώνας μπορεί να δικαιωθεί.

Να είσαι καλά



Κώστας Λάμπος


Υποβλήθηκε από Τεν-Τεν στις Πέμ, 30/06/2011 - 07:53.


με τα αντί και τους αντί δεν βρίσκεις ούτε φτιάχνεις κανένα δρόμο, αλλά ούτε και πολιτική ..το μόνο που καταφέρνεις είναι ν'ακολουθείς τα ίχνη των άλλων..και στη πορεία αρχίζεις να τους μοιάζεις.
Granazi Radio

..Tune First..Ride Later..


Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Παρ, 01/07/2011 - 00:44.


Αγαπητέ Φίλε Τεν-Τεν ,

προφανώς κάτι σημαντικό θέλεις να πεις,

1. αλλά γιατί πρέπει να παρανοήσεις την Χριστίνα Παπατόλη που επώνυμα καταθέτει την άποψή της η οποία δεν περιορίζεται σε αντι, αλλά αντίθετα περιέχει κρυστάλινη πολιτική θέση και μάλιστα με απόλυτη διαλεκτική συνέπεια: Θέση-Αντίθεση-Συνθεση-Νέα Θέση,

2. γιατί δεν λες αυτό που θέλεις να πεις,όπως το σκέπτεσαι και βάζεις τον ανγνώστη να μαντέψει ότι θέλει;

3. Άλλωστε μιλάς με ψευδώνυμο, πράγμα που από μόνο του δεν βοηθάει το διάλογο. Σέβομαι την επιλογή σου και όσων κάνουν το ίδιο, να κρύβετε την Εαυτότητά σας, αλλά δεν το θεωρώ σωστό, γιατί αυτό κι' αν είναι αντί και μάλιστα αντ' αυτού...

Συνήθως κρύβονται όσοι έχουν κάτι να κρύψουν, ή όσοι φοβούνται, αλλά αν δεν ξεπεράσουμε το φόβο "δεν βρίσκεις ούτε φτιάχνεις κανένα δρόμο, αλλά ούτε και πολιτική ..το μόνο που καταφέρνεις είναι ν'ακολουθείς τα ίχνη των άλλων..και στη πορεία αρχίζεις να τους μοιάζεις", όπως πολύ σωστά παρατηρείς.

Να είσαι καλά

Κώστας Λάμπος

ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΟΣ είπε...

Υποβλήθηκε από Akoukrinedrase προς τον vasilis74m, στις Πέμ, 30/06/2011 - 06:29.


Εγω θα αποφυγω τους χαρακτηρισμους.Τους''θετικους εστω.Ρε παπαρα,οι οικονομιες των χωρων συνδεοντε μεταξυ τους.Σε καπιταλιστικο συστημα τα οποια προβληματα εχουν οι...''δυνατες''χωρες τα σπρωχνουν στις ποιο αδυναμες,τι μας ζαλιζεις τον ερωτα?

Το συνταγμα αρα και το μοντελο εξουσιας θελει αλλαγη.Η κυβερνηση πρεπει να γινει εκτελεστικο οργανο και οχι κεντρο ληψης αποφασεων για οσους την αναδυκνυουν κυβερνηση.''μα εσεις μας ψηφισατε!''.Ε τελος σε αυτο το παραμυθακι.

Αλλαγη θελει και το οικονομικο μοντελο διαχειρησης του πλουτου για να μην τρωει το μεγαλο ψαρι το μικρο.Κανιβαλοι.


Υποβλήθηκε από Κώστας Λάμπος στις Παρ, 01/07/2011 - 00:07.

Φίλε Akoukrinedrase,
αφού έχεις επιχειρήματα γιατί χαλάς τη συζήτηση με χαρακτηρισμούς που αδικούν πρώτα-πρώτα εσένα τον ίδιο.
Άκου , κρίνε και δράσε, ναι, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.
Η έλλειψη σεβασμού των συναθρώπων μας και μάλιστα των συνομιλητών μας, ακόμα και όταν διαφωνούν μαζί μας, ή διαφωνούμε μαζί τους , αποκαλύπτει έλλειψη αυτοσεβασμού.
Να είσαι καλά

Κώστας Λάμπος