Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Η Διακήρυξη του φωτός

Λάβαμε και δημοσιεύουμε τη ‘Διακήρυξη του Φωτός’, της Νεκταρίας Μοσχονησιώτου. Την προσυπογράφουμε ως ένα θεμελιακό κείμενο του αγώνα για την Άμεση Δημοκρατία και το Νέο  Ουμανιστικό Πολιτισμό.

Για την Πρωτοβουλία Διαλόγου για την Άμεση Δημοκρατία και τον Ουμανισμό

Κώστας Λάμπος


Αγαπητέ φίλε

Προσπαθώντας να βρω την πιο ειρηνική διέξοδο στην οργή μου για το τελευταίο 48ωρο σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν απάντηση στο Κράτος και τη Βία. Κάτι σαν διακήρυξη της πλατείας, αν τα παιδιά θέλουν να μας εκφράζει .Το παραθέτω, 30 Ιουνίου 2011.

 *
Η Διακήρυξη του Φωτός

Δυνάμεις του σκότους αν δεν το καταλάβατε ήδη άρχισε να ξημερώνει.

Γεννήτορες της άγνοιας , της λήθης, του ψεύδους, της αδικίας, αίτιοι κάθε μορφής δυστυχίας, το Φως το αρχέγονο είναι εδώ. Κυλάει στο αίμα μας. Είναι η φλόγα του Προμηθέα. Εμείς φωτίζουμε το δρόμο και ο δρόμος μας είναι η Ιστορία. Εμείς. Οι απόγονοι του πρώτου ανθρώπου και οι γενάρχες του Μέλλοντος.

Σκλάβοι των χαμερπών αναγκών σας δεν μπορείτε να μας νικήσετε. Είστε κίβδηλοι και κιβδηλοποιοί. Φθαρμένοι και φθοροποιοί.

Μας πολεμάτε και χάνετε γιατί σας καταστρέφει αυτό που είσαστε. Δεν σας πολεμάμε γιατί ήδη έχετε χάσει. Μυρίζετε αποσύνθεση και μοσχοβολάμε δημιουργία. Εμείς πολεμάμε για δικαιοσύνη, ισότητα, ελευθερία. Εσείς δεν είχατε ποτέ ιδανικά.

Η αξιοπρέπεια μας δεν μας επιτρέπει να σας αναγνωρίσουμε σαν αντιπάλους κι ούτε αναγνωρίζουμε κανένα τεχνητό περιορισμό σας γιατί προσβάλει τις πανανθρώπινες αξίες.

Δεν συμβιβαζόμαστε ούτε διαπραγματευόμαστε με τα απομεινάρια ενός παρελθόντος θλιβερού. Ο κόσμος μας ανήκει. Η Γη είναι το σπίτι μας. Είμαστε οι Νέοι Άνθρωποι.

Είμαστε οι Πολίτες οι Παγκόσμιοι!


Νεκταρία Μοσχονησιώτου


Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Το κίνημα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αντικαπιταλιστική του ταυτότητα και να ξεκαθαρίσει τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΣΗ 
του Κώστα Λάμπου 
http://www.epithesh.blogspot.com,
 prodial21@gmail.com,

Θέμα: Το κίνημα πρέπει να ξεκαθαρίσει την αντικαπιταλιστική του ταυτότητα και να ξεκαθαρίσει τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο.

Η Άμεση Δημοκρατία δεν είναι υπόθεση του εποικοδομήματος και δεν περιορίζεται και φυσικά δεν εξαντλείται στις εκλογές, στη «συμμετοχή», στα «δημοψηφίσματα» και στη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος.
Η Άμεση Δημοκρατία είναι υπόθεση του κοινωνικού οικοδομήματος που σημαίνει πως οι δυνάμεις της Εργασίας, της Επιστήμης και του Πολιτισμού, δηλαδή η αμεσοδημοκρατικά θεσμικά συγκροτημένη κοινωνία ελέγχει την παραγωγική βάση, υπαγορεύει τους όρους της οικονομικής δραστηριότητας και ορίζει την κατανομή του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου στη βάση των ατομικών και κοινωνικών αναγκών, με τρόπο που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να πλουτίζει, δηλαδή να εξουσιάζει και σε κανέναν να εξουσιάζεται και να πεινάει, γιατί η ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  επανακαθορίζει την έννοια του πλούτου στη βάση της πρωταγόρειας αρχής «πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος». Άμεση Δημοκρατία στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινωνικοποίηση όλων των μέσων παραγωγής και την εγκαθίδρυση σχέσεων ισοκτησίας και κοινωνικής αυτοδιεύθυνσης της οικονομίας.
Αυτό σημαίνει πως Άμεση Δημοκρατία και καπιταλισμός είναι έννοιες και συνθήκες ασυμβίβαστες και αυστηρά αλληλοαποκλειόμενες. Σε συνθήκες οικονομικής ανισότητας δεν μπορεί να υπάρξει καμιά ισονομία και ισοπολιτεία και συνεπώς καμιά πραγματική δημοκρατία. Κατά συνέπεια η σύγκριση, ή ακόμα και η ταύτιση της Άμεσης Δημοκρατίας με το αγριοκαπιταλιστικό και κλεπτοκρατικό «ελβετικό μοντέλο», ή με τις σοσιαλδημοκρατικές ιδεοληψίες περί «καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο», «σοσιαλισμού της αγοράς», «συμμετοχικής δημοκρατίας», ακόμα και με μοντέλα τριτοτεταρτοδιεθνιστικού κρατισμού είναι παραπλανητική και αποσκοπεί στον αποπροσανατολισμό του Κινήματος ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ.
Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού διστάζει να εκδηλωθεί υπέρ του Κινήματος γιατί αυτό δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τον αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα του και τον κεντρικό στρατηγικό του στόχο, δηλαδή την πλήρη και απόλυτη κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και την εγκαθίδρυση της ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΝΤΟΥ, στην Οικονομία και στην Κοινωνία, στο Οικοδόμημα και στο Εποικοδόμημα.
Όσο καθυστερεί το Κίνημα να ξεκαθαρίσει το χαρακτήρα του και το στρατηγικό του στόχο, τόσο θα φθίνει, θα περιέρχεται σε διαλυτική διαδικασία εσωστρέφειας και τελικά θα εξαφανιστεί από το προσκήνιο, δίνοντας στο απάνθρωπο και καταστροφικό καπιταλιστικό σύστημα την ευκαιρία να ολοκληρώσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα σε βάρος της κοινωνίας και της ανθρωπότητας συνολικά.
Το Κίνημα της Άμεσης Δημοκρατίας είναι τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι ταυτισμένο με την κατίσχυση της αντικαπιταλιστικής ΑΜΕΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ.
25 Ιουνίου 2011